Je pondělní dopoledne a inspektoři finančního úřadu dohlíží, jestli restauratéři správně elektronicky evidují tržby. V provozovně musí mít oznámení o evidování tržeb, na účtence pak osm údajů, které s ním souvisí. „Velmi často neuvádí čas včetně vteřin, který je pro rozlišení tržby důležitý," vysvětluje prohřešek jeden z dvojice kontrolorů z finančního úřadu, kteří v terénu sledují správnost evidování. Kvůli své práci musí zůstat v anonymitě.

Za první zastávku vybrali kontroloři Samuel Café ve Štefánikově ulici. Vstupují, pozdraví, usadí se a objednají cappuccino a vodu. „Budeme platit. Dohromady prosím," vyzývají po chvíli obsluhu.

S kontrolou jsou spokojení a odchází. „Když je vše v pořádku, podnikatel se o nás nedozví," říká kontrolor.

Provozní kavárny si inspekce opravdu nevšiml. „S evidencí u nás problémy nejsou. Jen nám trošku komplikuje práci. Dřív jsme pokladnu neměli vůbec, teď nás zdržuje při vydávání účtenek," popisuje provozní Dušan Vajbar.

Kontroloři podle svých slov na příliš pochybení nenaráží. „Ze začátku jsme byli tolerantní a restauratéry upozorňovali na nedostatky. Dnes už tržby evidují většinou v pořádku," tvrdí.

Po kavárně přichází na řadu kontrola raw cukrárny nebo pekárny s posezením. I zde je vše v pořádku. Jednou z posledních zastávek je kavárna v Lidické ulici. „Evidence nás potrápila jen jednou, když vypadl internet. Museli jsme asi hodinu účty vypisovat ručně, některým zákazníkům jsme je posílali e-mailem," říká obsluha kavárny, která ale nechce uvést jméno.

Zatímco kontroly v restauracích a kavárnách jsou povětšinou v pořádku, komplikace očekávají kontroloři od března, kdy začnou tržby evidovat i obchody. „Velká část z nich není připravená. Kontroly budou rychlé, stačí jen nakoupit," upozorňuje kontrolor.