Nejvyšší podíl lidí bez práce je na jihu Moravy na Znojemsku. S více než šesti procenty je to druhé nejvyšší číslo v republice. „Ve výrazné míře se hlásili na úřadech práce pendleři, kteří kvůli opatření kvůli koronaviru přestali dojíždět za prací za hranice. Mezi nejvíce zasažené sektory patří cestovní ruch,“ sdělil ekonom Lukáš Kovanda. O zprostředkování zaměstnání žádají především lidé, kteří přicházejí z oblasti stravování, maloobchodu či hotelnictví.

Laboratorní vyšetřování koronaviru - ilustrační foto.
Další milník zdolán. Každý jihomoravský okres má už přes polovinu uzdravených

Míra nezaměstnanosti k 30. dubnu v jednotlivých okresech kraje
- Blanensko: 3,1 %
- Brno: 4,4 %
- Brněnsko: 2,9 %
- Břeclavsko: 4 %
- Hodonínsko: 5,1 %
- Vyškovsko: 2,6 %
- Znojemsko: 6,1 %
- Jihomoravský kraj: 4,1 %

Majitel mikulovského hotelu Zámeček Josef Ševčík zatím s propouštěním zaměstnanců vyčkává. „Možná snížíme platy, možná zredukujeme jejich počet časem. Ale zase nabírat zaměstnance a znovu je zaškolovat je těžké,“ řekl.

Má přitom obavy, že i po otevření zařízení bude zájem ze strany lidí malý. „Mikulov je město duchů. Potřebujeme turistické pendlery, kteří někam vyjedou a u nás se staví na oběd, protože ve Vídni je všechno mnohem dražší,“ přiblížil.

Po dopravní nehodě kamionu a osobního auta zůstali dva zranění.
Nehoda auta a kamionu na křižovatce u Mackovic: pro zraněného letěl vrtulník

S propouštěním vyčkávají podle ředitele hodonínské okresní hospodářské komory Michala Švagerky i velcí hoteliéři na Hodonínsku.

Ekonom Kovanda předpokládá, že míra nezaměstnanosti v příštích měsících ještě poroste. „V republice na úroveň pěti až šesti procent, na jihu Moravy to může být i kolem šesti procent,“ uvedl.

Například na Břeclavsku podle ředitele tamní pobočky úřadu práce Lubomíra Marka podniky hromadně nepropouštějí. „Šli jsme nahoru asi o tři sta lidí, není to zase tak markantní, očekávali jsme větší nápor," podotkl.

Nový pořad České televize Animační školička vznikal v Břeclavi. Stojí za ním Cyril Podolský.
Tvůrce Krysáků o novém pořadu pro děti: Myšáka namluvil Čtvrtníček

Hromadné propouštění už ale začalo. Koncern Agrofert uzavře ke konci září pekárnu Delta v brněnských Horních Heršpicích. Dotkne se až 160 lidí.