VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Košt zelí v Blatničce: speciality táhly, po šlíškách se zaprášilo

Blatnička – Úctyhodných 154 vzorků kyselé pochoutky bohaté na vitamin C okusili návštěvníci sobotního koštu v Blatničce. V tamním kulturním domě vybírali Najlepší kysané zelé na Slovácku. Sedmý ročník této gurmánské akce ovládla Drahomíra Sochorová ze Svatobořic-Mistřína.

29.1.2017
SDÍLEJ:

Návštěvníci koštu kysaného zelí v Blatničcce vybírali to nejlepší ze 154 vzorků z celého Slovácka a slovenského Záhoří.Foto: DENÍK/Jiří Kosík

Za své zelí získala 95 bodů a před ostatními měla výrazný náskok, neboť druhý Antonín Pavlatka z Velké nad Veličkou dostal o devatenáct bodů méně. Příchozí zajímal hlavně vzhled pokrmu a jeho harmonická chuť. „Některé jsou moc slané, jiné zase příliš kyselé. Hledám takové, které je nejvyváženější. Je to ovšem velmi individuální," svěřila se například Libuše Minaříková.

Organizátorům se podařilo nabídku koštu oproti loňsku o 48 položek rozšířit. I když úkol to nebyl jednoduchý. „Lidé si doma kysané zelí připravují, ale s tím, aby nám je na košt doručili, je potíž. Vesměs každého jsme museli navštívit a vzorek si od něj vzít," řekl za pořadatelský tým Antonín Vrba.

Čtěte také: Oživit starý kyjovský kroj? Měsíce práce a desítky tisíc korun

Některé vzorky doputovaly ze slovenského Záhoří. Jasnou převahu mělo zelí bílé, zhruba v deseti případech se na pultech objevilo i červené. „Je to pro nás příjemné zpestření. Červené zelí nedělá úplně každý, hodí se třeba ke kačeně nebo martinské huse," vypověděla starostka Blatničky Jarmila Hrušková.

Jaké zajímavé tradiční pokrmy je možné ze zelí připravit, představily návštěvníkům ženy z Kozojídek včele s vyhlášenou kuchařkou Marií Jakubíčkovou. Ta už například vydala i menší knihu receptů a pořádá kurzy o vaření. Po zelných šlíškách, kterých kozojídecký „babinec" uvařil asi 250, se doslova zaprášilo. „Zelí nakrájíme, posolíme, vymačkáme z něj vodu a přisypeme hrubou mouku. Vytvarujeme šlíšky, které poté uvaříme v horké vodě. Poté smícháme s opečenou slaninou a cibulí, všechno nakonec dáme zapéct do trouby," podělila se o jeden z tradičních receptů Jakubíčková.

V Blatničce se milovníci kysaného zelí sešli podruhé a už nyní je téměř jisté, že příští rok se tam vydají znovu. „Se starostkou jsme se rozhodli, že překonáme rekord 170 vzorků, který jsme vytvořili na koštu v Hluku. Tehdy jsme se dostali i do české knihy rekordů," upozornil Vrba.

Zelné košty nejsou tak časté jako akce s vínem, pálenkami nebo klobásami. Zajímavé přitom je, že podle Jiřího Talaše ze Zelinářské unie Čech a Moravy jsou na tom tuzemští pěstitelé zvláště poslední roky dobře. „Zelí se u nás urodilo dostatek a v jeho produkcí jsme soběstační. Bohužel některé supermarkety je i přesto dovážejí ze Slovenska, Německa či Rakouska," uvedl Talaš.

1. Drahomíra Sochorová, Svatobořice-Mistřín – 95 b
2. Antonín Pavlátka, Velká nad Veličkou, 76 b
3. Anežka Tomšicová, Lipov, 71 b
Nejlepší zelí z Blatničky: Karel Juřena, 9–10 místo

Autor: Jiří Kosík

29.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Folklorní festival Sousedé v Mikulově.

Mikulov rozproudilo na 216 krojovaných tanečníků naráz

Ilustrační foto.

Znojemští chtějí získat body v Hradci. Varují před kanonýrem

Orli marně stíhali rozjetý Salcburk a podlehli mu 2:5

Salcburk, Znojmo – Vzdorovali, ale ve třetí třetině už krok se soupeřem neudrželi. Hokejisté znojemských Orlů ve 22. kole mezinárodní soutěže EBEL na ledě favorizovaného Salcburku neustále dotahovali skóre a padli 2:5.

Krajský rozpočet je přebytkový, dvě miliardy míří na opravy silnic a dopravu

Jižní Morava – Více než dvě miliardy korun na dopravu, miliarda pro školy a sedm set milionů do zdravotnictví. Do těchto sektorů půjde příští rok nejvíce peněz z krajského rozpočtu, který v pátek schválili jihomoravští radní. Hlasovat o něm budou ještě zastupitelé v prosinci.  

AKTUALIZOVÁNO

Rozsvěcení Těsnohlídkova vánočního stromu v Brně sledovaly tisíce lidí

Brno /ANKETA/ – Mezi stánky se line vůně svařáků, smažených bramboráků i grilovaných specialit. Lidé se tlačí mezi stánky. Na páteční rozsvěcení vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody se přišly podívat tisíce lidí. Mezi nimi i Brňanka Marie Sodomková se svojí sestrou. „Na trhy chodíme pravidelně, ale na rozsvěcení stromu jsme tady poprvé. Je to tady krásné, vánoční Brno milujeme,“ pochvaluje si.

Bělica sbírá peníze na bunkr. V létě jinému uřízl roh

Znojemsko – Vlastní bunkr si chce pořídit student Ondřej Bělica. Peníze na koupi shání na internetu. Co s bunkrem podnikne, rozhodnou právě dárci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT