Na jednoho studenta dostaly školy necelých sto dvacet korun. „Výdaje přitom byly třikrát vyšší,“ podotkl mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement. 

Žádná škola se podle něj ale nedostala kvůli státním maturitám do problémů. Kraj s ministerstvem o chybějících penězích vyjednává. „Odmítáme za stát platit zvyšující se výdaje na výchovu a vzdělávání,“ prohlásil mluvčí Klement.

Středočeský kraj podal na ministerstvo dokonce žalobu. Tento postup nevyloučil ani hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Vyzveme ministerstvo, aby nedoplatky zaplatilo,“ uvedl Hašek.

Krajům žádné peníze nedluží. Částka, kterou poslalo, je podle úředníků dostačující. Dokonce prý poslali krajům na zvýšené náklady dalších devět milionů.

Bývalý ministr školství Josef Dobeš sestavil skupinu, která dokonce přezkoumávala požadavek krajů, které vyčíslily náklady na jednoho maturanta na pět set padesát korun. 

Nyní čeká ministerstvo na rozhodnutí soudu. Pokud žalobu Středočeský kraj stáhne, ministerstvo je ochotné s kraji  jednat a výdaje případně zaplatit.

Soukromé brněnské gymnázium Integra muselo například ze svého rozpočtu zaplatit výdaje za učitele, kterého vyslali do maturitní komise na jinou školu. „Požádalo nás o to ministerstvo. Deset dní za chybějícího vyučujícího učil jeho kolega. Asi pět hodin denně.  Náklady jsou asi dvě stě korun na hodinu,“ přiblížila ředitelka gymnázia Darja Chládková.

Od ministerstva nedostala škola za účast svého učitele v komisi ani korunu. „Řekli nám, že je to solidární výpomoc mezi školami,“ doplnila Chládková.

O vyučujícího do maturitní komise požádalo ministerstvo školu také letos. Chládková ale pravděpodobně vyučujícího tentokrát kvůli zkouškám neuvolní.