Oba kruhové objezdy na hlavních silnicích směrem na Jihlavu a Brno začalo Ředitelství silnic a dálnic chystat po dlouhodobém tlaku místních politiků a odborníků a jednáních představitelů města s ministry dopravy. „Pro dyjskou křižovatku dokončujeme projednání dokumentace pro stavební řízení. Po upřesnění všech parametrů při získávání stavebního povolení přijde ještě na řadu majetkoprávní vyrovnání s městem Znojmem, Dobšicemi a krajem," sdělila mluvčí ředitelství Nina Ledvinová. Jak dodala, pravděpodobně na podzim státní správci a stavitelé silnic vypíší soutěž na dodavatele, který by nebezpečnou křižovatku mezi Dobšicemi, Suchohrdly, Kuchařovicemi a Dyjí na kruhový objezd přestavěl.

z historie příprav
2011 S iniciativou na úpravu dyjské křižovatky přichází šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka. Záměr podporují radnice okolních obcí i Znojma. ŘSD se staví rezervovaně.

2012 Záměr změny dyjské i kasárenské křižovatky podpořil tehdejší ministr dopravy Pavel Dobeš při jednání s představiteli města a kraje.

2013 Přestavba dyjské křižovatky získala v létě územní rozhodnutí.

2014 Na podzim ŘSD vyhlásí soutěž na dodavatele.

Postup příprav sleduje starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský, který zdůraznil, že úprava křižovatky je nutná. „Kdykoliv po ní projíždím, vidím někde poblíž zbytky skla nebo nárazníků po nějaké předchozí nehodě. Změna na kruhový objezd značně přispěje bezpečnějšímu provozu. S projektanty jsme jednali naposledy někdy před dvěma měsíci, kdy jsme dávali souhlasné vyjádření k projektu pro stavební řízení," sdělil Jenšovský.

Mezi řidiči má křižovatka dlouhodobě špatnou pověst. „Jezdím tudy někdy i osmkrát denně. Je to velmi nebezpečná, komplikovaná křižovatka. Když potřebuji s náklaďákem projet třeba od Dyje na Znojmo, mnohdy čekám i pět až osm minut," postěžoval si před časem profesionální řidič Jiří Kos.

Nepříjemná pro řidiče bývá i kasárenská křižovatka na druhém konci Znojma. I ta už je na stolech projektantů. „Nyní pracují na dokumentaci pro územní řízení, odevzdat ji mají letos v listopadu. Pak navážeme inženýrskou činností potřebnou pro získání stavebního povolení," informovala Ledvinová.

Nový kruhový objezd letos získali motoristé v Polánce u Moravského Krumlova. Vznikl při celkové rekonstrukci průtahu příměstské části Moravského Krumlova. „Kruhový objezd jsme vybudovali kvůli zvýšení bezpečnosti provozu a také jeho plynulosti. Do budoucna může vzniknout ještě napojení do další rozvojové lokality v Polánce. Nedaleko křižovatky mohou v budoucnu vzniknout další domy," řekl šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka. Objezd slouží od počátku roku, průtah Polánkou otevřeli silničáři nedávno.