Na rozdíl od středy, kdy sníh na silnicích stál za mírně zvýšeným počtem dopravních nehod, už ve čtvrtek komplikace na silnicích nebyly. Jihomoravany ale potrápily výpadky elektřiny. Ráno byly bez proudu dva tisíce domácností v okolí Mokré-Horákova na Brněnsku.

Do odpoledne většinu problémů energetici vyřešili, přesto ale několik stovek Jihomoravanů zůstalo bez elektřiny. „Od rána se nám povedlo připojit většinu domácností. Problémy přetrvávají na jižní Moravě, kde je bez dodávek elektrické energie zhruba stovka odběratelů v okolí obcí Mokré-Horákov a Ochoz u Brna," informoval před čtvrtou hodinou odpoledne mluvčí E.GD (do konce roku 2020 společnost E.ON Distribuce) Roman Šperňák.

Ilustrační foto.
Změna výhod u roční šalinkarty a odpadů: cestující musejí mít zaplacený poplatek

Podle Šperňáka většinu poruch způsobily padající stromy, které nevydržely nést tíhu mokrého sněhu. Potvrzují to i data jihomoravských hasičů, kteří ze středy na čtvrtek zaznamenali zvýšený počet výjezdů k popadaným stromům.

„V noci ze středy na čtvrtek jsme vyjížděli k sedmadvaceti případům popadaných stromů. Ve čtvrtek mezi sedmou a osmou hodinou ráno k dalším šesti. Nejvíce těchto událostí jsme měli hlášených na Blanensku, Brněnsku a v Brně," shrnul mluvčí jihomoravksých hasičů Jaroslav Mikoška.

Na celé území Jihomoravského kraje platí od čtvrtečního večera do pátečního dopoledne výstraha před tvorbou náledí. „Naše zimní údržba zůstává v pohotovosti a pokračuje v zajišťování sjízdnosti našich silnic a dálnic," sdělila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.