„Není také nezbytně nutné, aby investor byli původně plánovaní Číňané. Může to být i kdokoliv jiný,“ připustila náměstkyně hejtmana pro majetek Taťána Malá. Ještě nedávno přitom upozorňovala, že projekt lázní nemusí vůbec vzniknout.

Rozbuškou bylo hospodaření firmy. „Při kontrole jsme našli neúčelné výdaje, například za právní služby. Doporučili jsme snížit provozní náklady a nevyplatit odměny členům představenstva,“ uvedla předsedkyně dozorčí rady firmy Jana Kochová.

Tomáš Ingr, který v představenstvu firmy zasedá, ovšem tyto výtky nechápe. „Náklady vždy schválila valná hromada,“ komentoval situaci v pondělí před krajskými zastupiteli.

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
Lázně u Pasohlávek? Hrozí úplný krach projektu

Že je problém s hospodařením, se nezdá ani starostce Pasohlávek Martině Dominové. Její obec ve firmě vlastní třetinový podíl. „Loni vedení firmy často jednalo s Číňany a při přípravě takto velkého projektu je potřeba právní asistence,“ hájila před zastupiteli účty za právní služby, které loni přesáhly milion korun.

Náměstkyni Malé se ovšem nezdají třeba vyfakturované čtyři hodiny za úpravy zápisů ze schůzí. „To má dělat asistentka, k tomu není právník potřeba,“ dodala.

Do vedení firmy se má aktuálně vrátit Martin Itterheim. Nahradí předsedu představenstva Jiřího Škrlu, který nedávno oznámil rezignaci. „Ve firmě jsem byl předtím měsíc. Společnost ale nefungovala dobře. Měl jsem pocit, že ji řídil externí právník a projektový manažer,“ popsal své důvody tehdejší rezignace Itterheim.

Padesát lidí se štětkami a válečky a 3045 litrů speciální barvy. Přípravy na letošní brněnskou Grand Prix na Masarykově okruhu vrcholí.
Přípravy na Velkou cenu vrcholí. Začali malovat značky na trati

V Pasohlávkách má vyrůst lázeňský komplex. Jeho součástí mělo být i doléčovací centrum a zastupitel Petr Kunc nedávno přišel také s návrhem v areálu zřídit středisko péče o veterány třetího odboje.

Podle dřívějších odhadů měly lázně za dvě miliardy korun stát už v příštím roce. Rok dokončení je nyní ovšem nejasný.

Lázně Pasohlávky
∙ U Novomlýnských nádrží mají vzniknout lázně za dvě miliardy korun.
∙ Bývalý hejtman Michal Hašek sehnal pro výstavbu čínského investora, firmu Risesun.
∙ Do konce září měl být hotový projekt výstavby, dokončení se odkládá až o šest týdnů.