Vzácnými onemocněními trpí méně než pět lidí z deseti tisíc obyvatel. Přesto dohromady představují pětinu všech zhoubných nádorů a umírá na ně téměř polovina nemocných. „Chceme upozornit i na nádory, o kterých se tak nemluví. Nyní je lidem operují i v nemocnicích, kde to dělají jednou za rok a tudíž s nimi nemají zkušenosti. Náš cíl je soustředit pacienty do onkologických center, kde nádory řeší odborníci,“ řekl ředitel ústavu Jan Žaloudík.

Od loňska je ústav spolu s oběma brněnskými fakultními nemocnicemi jedním ze dvou Národních onkologických center u nás. Dostal se mezi šestašedesát evropských nemocnic v síti Euracan, která se zabývá vzácnými nemocemi. „Pro vstup jsme splnili řadu podmínek, je to velký úspěch. Síť má pomoci léčit vzácné nádory, sdílet vědomosti a konzultovat poznatky mezi evropskými lékaři,“ vysvětlil náměstek pro vědu ústavu Marek Svoboda.

Mezi vzácné nádory patří i zhoubné sarkomy kostí a měkkých tkání. Každý rok jich u nás odhalí u více než pěti set lidí. Nemocí si prošel i Jaroslav Michal, kterému brněnští lékaři úspěšně odoperovali sedm nádorů. „Byl jsem sportovec a nekuřák, nemoc si ale nevybírá. Osvěta je důležitá, aby lidé věděli, že rakovina nemusí být konec a že včasná návštěva specializovaného centra může pomoci,“ uvedl.

Bývalá léčebna dlouhodobě nemocných na Červeném kopci, kde nyní bydlí část lidí z ubytovny v Šámalově ulici
Červený kopec: místní dál bojují, předali petici brněnským zastupitelům

S tím souhlasí i Dagmar Adámková Krákorová, která se léčbou sarkomů zabývá. „Sarkom se chová jako vulkán, je obtížně předvídatelný. Pomáhá jen včasné odhalení nemoci a chirurgická léčba,“ vysvětlila lékařka.

Právě vzácným onemocněním se letos věnují Brněnské onkologické dny. Konference pro lékaře i nelékařské zaměstnance začala včera na brněnském výstavišti. Potrvá do zítřka. „Jde o největší podobnou akci u nás. Letos je přihlášených rekordních 2 085 odborníků,“ vyčíslila mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Pomoci onkologickým pacientům mohli lidé i při včerejším Dni proti rakovině. Přispět mohou až do konce října i dárcovskou SMS. „Peníze putují na nádorovou prevenci či zlepšení kvality života nemocných,“ řekla za organizátory Jitka Bajgarová.

Akce Jehla. Ilustrační foto.
Dívka se na dětském hřišti poranila o injekční stříkačku