Policisté zasahovali v uplynulých hodinách u dvaačtyřiceti nehod, z toho u čtyř se zraněním. Kvůli nesjízdným nebo zablokovaným silnicím zároveň dostali čtrnáct oznámení. „Největší nárůst událostí byl od včerejších osmi hodin večer do dnešních dvou hodin ráno, potom se situace postupně mírnila,“ vyčíslil policejní mluvčí Petr Vala.

Záchranáři již v souvislosti s ledovkou ošetřili kolem čtyřiceti lidí, kteří upadli na náledí. „Lidé upadnou někdy už ve chvíli, kdy jen vyjdou před dům, a evidujeme například také pád na zledovatělé terase domu. Nejčastěji ošetřujeme pohmožděniny, vykloubeniny či zlomeniny. Jedná se hlavně o lehčí až středně těžká poranění, ale pozor, pád na zledovatělý chodník může mít i vážné následky, například těžké poranění hlavy,“ upozornila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Na tenký led a riziko jeho prolomení upozorňují vodohospodáři Jihomoravany. Podle meteorologů se v dalších dnech navíc oteplí.
Na bruslení u Brna zapomeňte, nádrže mají tenký led. A roztaje úplně

Zhoršenou sjízdnost kvůli náledí hlásili po osmé ráno také zástupci integrované dopravy v kraji. Některé autobusy tak jedou se zpožděním až čtvrt hodiny, nesjízdné úseky neobsluhují vůbec. „Největší potíže evidujeme v širším okolí Moravského Krumlova, Kuřimi, Tišnova, Boskovic a Letovic, dále v okolí Brna,“ stojí na webu.

Mezi dočasná místa bez obsluhy nyní patří zastávky Makov a Kunštát, Sychotín, Grafitárna na linkách 256 a 301. Linka 340 vynechá Synalov, linka 430 nepojede do Sudic.

Už v pondělí kolem půl deváté vyjelo do brněnských ulic všech jednadvacet posypových vozů, při nichž spotřebovali 198 tun posypové soli a třiašedesát tisíc litrů solanky. Celkem ošetřili pracovníci Brněnských komunikací bezmála dvanáct set kilometrů silnic. „Veškeré komunikace v naší správě jsou po chemickém ošetření holé, mokré a sjízdné,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.