Za letní sezonu využilo letiště 374 tisíc cestujících. Z pravidelných linek létali nejčastěji do Londýna. „V létě máme dvaceti procentní nárůst odbavených lidí, což je proti minulým rokům pozitivní změna,“ uvedl vedoucí přepravního provozu Letiště Brno Radek Lang.

Celkový počet pohybů na letišti, tedy startů a přistání letadel, byl v létě více než devětadvacet tisíc. Je to o dva tisíce letů více než loni.

Podle mluvčího Řízení letového provozu Richarda Klímy by měl nárůst pokračovat i v příštích letech. „Z hlediska prognóz mezinárodních organizací, které se zabývají leteckou dopravou, vyplývá, že regionální letiště jako je Brno mají významnou budoucnost. Evropa směřuje k větší regionální provázanosti, kde budou mít taková letiště důležitou roli v oblasti sociálního, kulturního a průmyslového propojení regionů,“ řekl mluvčí.

V bulharském černomořském středisku Burgas sjelo v úterý po přistání z dráhy letadlo české společnosti Travel Service. Přiletělo z Brna.
Nehoda letu z Brna: po přistání v Burgasu letadlo sjelo z dráhy

Jak dříve Brněnský deník Rovnost informoval, jihomoravské letiště od desátého listopadu nově provozuje firma Accolade. „Soustředíme se na to, aby z Brna létaly nové lety a tedy i více cestujících. Chceme letiště udělat atraktivnější pro mladé lidi, dále plánujeme zvětšit parkoviště. Se zástupci kraje se sejdeme do konce roku. Základní body spolupráce chceme domluvit v první polovině příštího roku,“ sdělil šéf společnosti Milan Kratina.

ONDŘEJ KALOUD

Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.
Prioritou hejtmana je doprava. Letiště rozlétáme, prohlásil na diskuzi s Deníkem