Podle informací Deníku Rovnost důraz na zajištění bezpečí návštěvníků stoupá. Často kvůli souvislostem s teroristickými útoky v Evropě a dalších částech světa. Organizátoři do prevence vkládají průměrně desítky tisíc korun. Třeba právě na Cibula festu byl k vidění dvojitý plot, v němž se pohyboval člen ochranky. „Moc jsem nad tím nepřemýšlel, šel jsem se bavit. U vchodu nakoukli do batohu a sjeli mě rukama po bocích,“ popisoval Lidák.

Ministerstvo vnitra před vlnou letních festivalů přichystalo seminář zaměřený na omezení rizik spjatých s velkým počtem lidí srocených na jednom místě. K dispozici je i brožura s radami a povinnostmi. „Řada festivalů je už dnes zajištěná dobře. Mnoho dalších ale z různých důvodů ne,“ oznámil ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence David Chovanec. Na, Mňágu a Ždorp či Xindla X lákají nyní pořadatelé od pátku do neděle do Tvrdonic na Břeclavsku. Jeden z organizátorů Jindřich Hráček uvedl, že bezpečnost je pro ně základ. Při vstupu se ale lidé musí připravit na prohlídku tašek a batohů. „Snažíme se předejít věcem, které jsou v našich silách. Děláme všechno pro to, aby k ničemu nedošlo. Najatou na to máme agenturu,“ říkal Hráček.

Ilustrační foto.
Sady s ovocem mizí. Nejvíce ubývá broskvoní a třešní

Ředitel jedné z bezpečnostních agentur Petr Pajpach tvrdí, že stoprocentní odstranění rizika není možné ani při sebevětší snaze. Lidé dohlížející na hladký chod festivalů musí podle něj počítat kromě útoků také s případnými požáry nebo zraněními. „Po útocích ve světě se bezpečnost řeší více. V poslední době až skokově,“ reagoval Pajpach.

Kulturně-společenské vrcholy v jihomoravském příhraničí jsou zatím v přípravě. Znojemské vinobraní loni navštívilo přes osmdesát tisíc lidí, Pálavské v Mikulově na Břeclavsku zase více než padesát tisíc. „Opatření domlouváme i s policií,“ poznamenal ředitel pořádající městské společnosti Mikulovská rozvojová David Gerneš. Konkrétní být z preventivních důvodů nechtěl. „Komfort návštěvníků ale chceme zachovat,“ ujišťoval.

Nemocnice Břeclav. Ilustrační foto.
Nemocnice nakoupí nové přístroje, miliony dá i do kuchyně