V Jihomoravském kraji mají hygienici zatím nahlášeno kolem 130 táborů, kde je přibližně dvanáct tisíc dětí. „Kvůli přísnějším hygienickým opatřením jsme na letošní turnusy najali uklízečku navíc. Kontakt dětí s okolím tábora jsme snížili na minimum. Nechodíme do města a hlídáme i pohyb lidí v okolí, například houbařů. Omezení nepřímo narušují program v táboře. Děti například nemohou pít ze společné nádoby, ale každý pije jen ze své láhve. Musíme na to dbát a kontrolovat je, aby si je také pravidelně umývaly, což je hned půlhodina navíc,“ uvedl organizátor dětského tábora Jitřenka Bohumil Žandovský.

Ten má základnu ve Ždánickém lese na pomezí Vyškovska a Hodonínska. V jednom turnusu je tam asi stovka dětí. „Další problém je s tím, že například každý úžeh dítěte vyvolává obavy z možného výskytu koronaviru a z následků, které by to mělo pro celý tábor, včetně rozpuštění,“ dodal Žandovský.

Ilustrační foto.
S kolem do vlaku: Jízdu je lepší si naplánovat. Místa často chybí

Z prvního letního tábora se v pátek vrátily také děti, které docházejí do znojemského Střediska volného času. Třicítka dětí stanovala necelý týden v obci Olbramkostel. „Několikrát denně jsme dezinfikovali společné prostory. Nechodili jsme s dětmi mimo tábor, třeba ani na nákupy. Změnou pro letošní rok byla také doprava. Dřív se jezdilo hromadně, ale letos nám rodiče děti přivezli přímo na tábor,“ řekla ředitelka střediska Hana Bílková.

Kvůli zvýšeným hygienickým opatřením také středisko, které o prázdninách pořádá deset pobytových táborů, změnilo jeden putovní tábor. „Děti měly původně v jižních Čechách putovat a přespávat na více místech. Nakonec budou jen na jednom,“ upřesnila Bílková.

Přímo na tábor vezl nedávno dceru například Tomáš Opálka z Rájce-Jestřebí na Blanensku. Se svým bratrem a kamarády budou na táborech téměř celý červenec. „Obavy z nákazy koronavirem nemáme. Děti si spolu venku běžně hrají, chodily do školy. Kontakt s okolím je na táboře omezený. Hygiena je tam podle mého zajištěna a kontrolována. Tábory k létu patří a nechtěli jsme o ně děti připravit,“ řekl Deníku muž.

Ilustrační foto
Prázdniny smrti. Na jihu Moravy už mají letní dopravní nehody první oběti

Podle krajské hygieničky Evy Lysé mají letos hygienici naplánováno v Jihomoravském kraji asi sto kontrol dětských táborů. Zatím jich provedli několik a byly bez závad. „Letos jsme prováděli i kontroly před zahájením táborů. Zaměřili jsme se na hygienická zařízení a kuchyně,“ upřesnila Lysá.

Dodala, že provozovatelé dbají na zvýšenou hygienu. Mají u umyvadel a v jídelnách dezinfekční prostředky. Zaměřují se také na kontrolu zdravotního stavu dětí při příjmu od rodičů. Jejich návštěvy zakázali. „Na některých táborech mají i více zdravotníků. K přípravě stravy v kamenných kuchyních mají kuchaři k dispozici osobní ochranné pomůcky. Děti se nepodílí na přípravě stravy, nechodí se na výlety nebo na koupaliště. Tábory ale fungují i přes tato opatření,“ dodala Lysá.

Někteří provozovatelé však pořádání dětských pobytových táborů vzdali. Zatím je jich podle Lysé v kraji nahlášeno zhruba o třetinu méně než loni ve stejnou dobu. Naopak přibylo příměstských táborů.

Tábory v kraji  

Hygienici mají zatím v Jihomoravském kraji nahlášeno kolem 130 táborů, kde je dvanáct tisíc děti.
Provedené kontroly byly zatím bez závad.
Provozovatelé omezili pohyb dětí mimo tábor a kontakt s okolím. Zrušili například výlety do měst a návštěvy koupališť. Stejně jako návštěvy rodičů.
Podle hygieniků je v kraji zatím zhruba o třetinu méně pobytových táborů jako ve stejném období loni.