Toto rozhodnutí zklamalo obrovské množství lidí. Bývalí studenti gymnázia dokonce iniciovali vznik petice Chceme BiGy v Letovicích.  Za pouhých pět dní ji na internetu podepsalo téměř tisíc sedmdesát lidí. „Překvapilo nás, jaký ohlas petice měla. Doufali jsme, že nás biskupství vyslyší a gymnázium v Letovicích zachová. Dokonce jsme se pustili do chystání benefiční akce, kde jsme chtěli vybrat peníze na provoz gymnázia. Uskuteční se osmadvacátého dubna přímo v Letovicích. Bohužel to ale bude nakonec rozloučení,“ je smutná Ivana Domisová, absolventka gymnázia a jedna z iniciátorek petice.

V petici lidé upozorňují, že pokud budou studenti do školy dojíždět, zasáhne to do rozpočtů jejich rodin. Letovičtí také bojovali za učitele.  „Ti s láskou vynaložili spoustu sil na to, aby bylo BiGy takové, jaké je. Navíc není pravda, že zájem o gymnázium klesá. Základní školy nyní opouští méně absolventů, což je celospolečenský problém,“ upozorňují ti, kteří petici podepsali.

Verdikt nad gymnáziem si v pátek vyslechl jeho ředitel Jan Královec. „Doufal jsem, že biskupství přistoupí na můj návrh vést letovické gymnázium jako pobočku brněnského biskupského gymnázia. Překlenuli bychom toto těžké období, kdy se hlásí do školy méně studentů,“ uvedl Královec.

Menší zájem kvůli průtahům

To, že biskupství své rozhodnutí neustále oddalovalo, zmátlo podle něj i rodiče mladých, kteří se na školu chtěli přihlásit. „Nejdříve měl být osud gymnázia známý v lednu, pak v únoru, nakonec padl až teď. Celou tu dobu se mě rodiče ptali, jak to se školou dopadne. I proto byl letos zájem menší,“ sdělil Královec. Ten odhaduje, že přihlášek na BiGy bylo deset až patnáct.

Podle ředitele letošní školní rok studenti dokončí v Letovicích, od září však budou muset dojíždět do Brna. Co bude s učiteli, to ještě není jisté. „Rozhodnutí je čerstvé. Čekají nás bolestivá jednání, někteří vyučující bohužel skončí bez práce,“ mrzí ředitele.

Podle něj se za školu postavila spousta lidí. Zastupitelé města dokonce schválili, že ji podpoří milionem korun.

To, že všechno úsilí vyjde vniveč, nečekal ani místostarosta Letovic Radek Procházka. „Přestože biskupství mluví o sloučení škol, prakticky je to zánik gymnázia v Letovicích. Je to špatné rozhodnutí. Vedení školy pořádalo spoustu akcí, za gymnázium se navíc postavili studenti, jejich rodiče, kantoři, vedení města a další lidé,“ upozornil. Budova, kde gymnázium sídlí, patří městu. Co s ní bude, to zatím Procházka netuší. „Určitě ji využijeme. Neřešili jsme ale jak, protože jsme věřili, že gymnázium tady zůstane dál,“ dodal.

Výrazný pokles

Budoucnost školy začalo Biskupství brněnské řešit poté, co v něm ubylo studentů.  „V posledních letech zájem o studium na Biskupském gymnáziu Letovice výrazně poklesl. Finančně se tedy nevyplatil. Úvahy nad jeho zrušením však vyvolalo i to, že  bychom tam nedodrželi předpisy. Podle nich nemůže mít škola s méně než šedesáti žáky svou samostatnost. Biskupské gymnázium Letovice má ale nyní sedmašedesát žáků, z čehož je třiadvacet maturantů, kteří koncem školního roku studium ukončí. V prvním i druhém ročníku navíc nyní studuje jen třináct žáků“ vysvětlila mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Podle ní dojde od prvního července ke sloučení letovického gymnázia s Biskupským gymnáziem v Brně. „Všem studentům tedy nabídneme studium na tomto gymnáziu nebo na ostatních církevních gymnáziích v brněnské diecézi. Pokud pro ně budou dostupnější státní školy, mohou  přestoupit i tam,“ dodala Jandlová.

Letovické biskupské gymnázium funguje od roku 1993. Zaměřuje se na humanitní vědy. Absolventi pak často dále studují vysokoškolské obory s pedagogickým, filozofickým nebo právnickým zaměřením. Jednou týdně mají studenti také hodinu křesťanské etiky.