Na přírodní ledovou plochu u Pasohlávek ve středu odpoledne vyrazil třeba Lukáš Limberský ze Cvrčovic s přítelkyní. „Strávili jsme tam hodinu a půl, snad vydrží led co nejdéle," věřil mladík.

Ve středu si vybrala toto místo pro bruslení zhruba dvacítka až třicítka lidí. „Kamarád říkal, že o víkendu tam bylo až dvě stě bruslařů," přiblížil Limberský. Ten si pamatuje zamrzlou střední novomlýnskou nádrž naposled před deseti lety, ještě jako dítě.

Tloušťka ledu je tam podle měření Povodí Moravy asi dvanáct centimetrů. Ani to však není bezpečné. „Střední nádrž je charakteristická tím, že jsou tam vývěry teplé vody, někde je tak tloušťka ledu jen jeden centimetr," varoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Území okolo kostela svatého Linharta je navíc přírodní rezervace a lidé tam mají zakázaný vstup. „Zdržuje se tam také hejno hus a kachen. Jejich výkaly jsou kdekoli na ledě. Hrozí tak nebezpečí, že si je lidé odnesou na obuvi domů a infikují svou drůbež," upozornila starostka Pasohlávek Martina Dominová na nebezpečí ptačí chřipky.

Čtěte také: Bruslit v přírodě se dá v Brně všude. Ve čtvrtek teploty vystoupají i nad nulu

Silný mráz přeje v těchto dnech bruslařům. Nadšenci bruslí i na zamrzlé střední novomlýnské nádrži v Pasohlávkách. Lidé se dostanou až k ostrovnímu kostelu svatého Linharta, jedinému pozůstatku Mušova. Zdroj: DENÍK/Michal Hrabal