Prostor pro parkour, tedy překonávání překážek, zájemci najdou na dětském hřišti. Starovičtí za něj zaplatí sedm set tisíc korun. Nyní čekají na schválení státní dotace. „Spousta dětí musí jezdit trénovat do Brna. Kromě soustav hrazd, překážek, železných tyčí a žebřin tady budou moci cvičit i dospělí. Součástí hřiště budou také posilovací prvky,“ sdělil starovický starosta Antonín Kadlec.

Ilustrační foto.
Znojemští mají další venkovní posilovací stroje

Pod širým nebem si mohou zacvičit už dva roky lidé v Hustopečích. Workoutový park tam vznikl na nevyužitém betonovém prostranství před krytým bazénem. „Je to skvělá změna, když chodíme celý rok do posilovny a v létě si můžeme jít ven,“ svěřil se například Tomáš Janota.

Venkovní hřiště v regionuBŘECLAV
• Moravský Žižkov, Ladná, Kobylí, Hustopeče, Pasohlávky, Břeclav
ZNOJMO
• Moravský Krumlov, Hrušovany nad Jevišovkou
Vémyslice
HODONÍN
• Kyjov, Dubňany
• Parkour: překonávání různých přírodních a umělých překážek.
• Workout: cvičení zaměřené na využití vlastní váhy.


O výstavbu hřiště usiloval radní Richard Homola. Je spokojený s tím, že jeho nápad plní účel. „Jakmile se oteplí, ráno tam vídám trénovat skupinku žen. Večer se vystřídají s chlapci. Určitě to nejsou vyhozené peníze,“ prohlásil Homola.

Hrazdu, žebřík na ručkování a dalších cvičební prvky si v Lanžhotě vyzkoušel třeba Michal Uher z Ladné. Workoutu se věnuje už deset let. A stavbou přesně takových ploch plných různých kovových prvků se navíc živí. „Na venkovním hřišti můžeme bez problémů naplánovat hodinový funkční trénink. Na změkčení dopadu využíváme gumu nebo štěrk. Na výšce každého prvku závisí, jaký pod něj umístíme podklad,“ řekl pětadvacetiletý muž.

Z workoutových hřištích se více než dva roky těší na v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. „Obyvatelé příležitost k venkovnímu sportování využívají. Chodí tam cvičit dospělí i mládež,“ prozradil starosta Miroslav Miloš.

Venkovní posilovna v Moravském Krumlově.
Venkovní posilovny? Děti se překonávají v klicích místo vypitých piv, říká autor