Hlavní důvody pro stavbu vlastní nemovitosti byly pro Hemzu osamostatnění od rodičů i drahé nájmy. „Měli jsme výhodu, že manželka dostala od rodičů stavební pozemek. Když jsme si vypočítali, kolik zaplatíme za nájem bytu v Hodoníně nebo v jiném městě, hypotéka nám vyšla úplně na stejné peníze,“ porovnal náklady za oba typy bydlení Hemza.

Vlastní bydlení je podle průzkumu nejdůležitější pro lidi v obcích do jednoho tisíce obyvatel. Konkrétně pro takřka tři čtvrtiny obyvatel.

Výjimečný jev

Hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že v České republice bydlí ve vlastním domě či bytě nadprůměrný počet lidí. „Dokonce je jich víc než v Rakousku, Německu nebo Švýcarsku. Řada lidí si myslí, že je to standard, ale Česká republika je v tomto výjimečná,“ přiblížil.

Zájem lidí, kteří chtějí byty spíš kupovat, potvrdil i realitní makléř z Blanska Petr Musil. „Jsou lidé, kteří bez problémů dosáhnou na hypotéku a byt si koupí, ale i řada lidí, kteří jsou sociálně slabší a hledají pronájem,“ uvedl Musil.

Průměrná sazba hypoték je nyní podle Kovandy 2,8 procenta. „Jsou nejlevnější od loňského listopadu. Nemovitosti v kraji jsou ale drahé. Především v Brně. Zejména pro mladé rodiny s dětmi je problém na hypotéku dosáhnout,“ zmínil odborník.

Ředitelka nadace Dobrý Anděl Šárka Procházková s dětmi, kterým pomohli Dobří andělé.
Dobří andělé pomohli na Vyškovsku už devadesáti dětem a jejich rodičům

Po vlastním bydlení touží i Ester Spurná z Brna, zatím však bydlí v nájemním bytě. „Upřímně, bez pomoci rodičů s poplatkem a kaucí bych si ho dovolit nemohla,“ svěřila se Spurná.

Podle brněnského realitního makléře Lubomíra Stejskala je nabídka bytů v Brně velká, ale s cenou to bývá horší. „Najít nájem za rozumné peníze a v rozumné lokalitě je veliký problém. A když už se objeví byt za dobrou cenu, v řádu hodin, nejdéle dnů, je pronajatý. A stejné je to s prodejem,“ sdělil Stejskal.

Ceny bytů v Brně se pohybují od padesáti do sta tisíc korun za metr čtvereční. „Je to šílené rozpětí,“ zmínil makléř.

Realitní makléř Robert Schmidt řekl, že v Břeclavi jsou lidé ochotní zaplatit v případě bytu nanejvýš padesát tisíc korun za metr čtvereční. „Zájem je i o domy. Lidé nyní vstřebávají zvýšení cen pozemků. Chtějí domy do pěti milionů korun,“ přiblížil Schmidt.

Průzkum bydlení v Jihomoravském kraji

počet lidí toužících po vlastní nemovitosti: 73 procent na jihu Moravy

vlastní bydlení považuje za nejdůležitější: pro obyvatele obcí pod 1 tisíc lidí, konkrétně 72 procent

překážky pro získání vlastního bydlení: vysoká cena nemovitostí v Jihomoravském kraji, někteří lidé nedosáhnou na hypotéku, zejména mladé rodiny s dětmi

průměrná sazba hypoték: 2,8 procenta, nejméně od loňského listopadu