Ještě před týdnem byly vodka a rum asi nejoblíbenější tvrdý alkohol v zemi. Teď se na ně většina lidí dívá s nedůvěrou. Právě tyto nápoje získaly špatnou pověst kvůli otravám metanolem. Do brněnských laboratoří testujících podezřelý alkohol nosí lidé lahve s vodkou a rumem nejčastěji.

Dvě jiné lahve přinesl v pátek na testy starší manželský pár do Loschmidtovy laboratoře Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v bohunickém kampusu. „Ve zprávách o otráveném muži z Opavy říkali, že pil rum od likérky, která vyrábí mysliveckou. Manžel koupil asi před třemi týdny v Kauflandu dvě lahve, které prodávali s velkou slevou. Na etiketě jsem našla, že šlo o stejnou likérku. Vypadá to podezřele, proto jsme se raději vypravili sem,“ říká Brňanka na chodbě laboratoře. Čeká, až jí lahve s alkoholem přinesou zpátky. Jméno si uvést nepřeje, nechce být jakkoli spojovaná s alkoholovou aférou.

Z přinesených vzorků v laboratoři odlévají decilitr. „Na testy nám stačí několik mililitrů. Alkohol lidem vracíme. Pokud se ukáže, že je v pořádku, mohou jej vypít,“ říká vědecká pracovnice Radka Chaloupková. Dodává, že lahví se rádi zbavují. Nechtějí prý laboratoř přeměnit na sklad alkoholu.

Rozbor platí kraj

Test trvá i s přípravou přístrojů asi půl hodiny. Zkoumání se několikrát opakuje a ověřuje. „Vzorek zplynujeme a vháníme jej do kolony, kde se rozloží na jednotlivé složky. Například různá barviva, cukry, ethanol a metanol,“ vyjmenovává Chaloupková.

Předvádí šedý, hranatý přístroj, kde právě testují alkohol přinesený manžely. Upozorňuje, že mysliveckou testuje poprvé, mezi předchozími vzorky převládala vodka a rum.

Manželé mezitím dostali obě lahve zpět. „Určitě z nich zatím nepijte. Výsledky vám oznámíme v pondělí,“ loučí se s nimi laborantka a bere si jejich číslo mobilního telefonu.

Zpracování jednoho vzorku stojí dvě stě korun, ale lidé za ně neplatí. Náklady nese Jihomoravský kraj. „Do pátečního odpoledne jsme otestovali patnáct vzorků, dalších dvacet lidí se objednalo na příští týden. Pokud bychom objevili nebezpečné množství metanolu, hned to dáme vědět policii a dalším složkám. Samozřejmě i lidem, kteří vzorek přinesli. Zapisujeme si jejich údaje, abychom je mohli rychle kontaktovat,“ dodává mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Upozorňuje, že lidem pomohou najít v rozsáhlém areálu bohunického kampusu cestu k laboratoři cedule s šipkami nalepené na zdech.

Ve čtvrtek odpoledne se k laboratořím testujícím alkohol přidala také chemická fakulta Vysokého učení v Brně. „Lidé nosí lahve na podatelnu, kde je pro ně připravený přepravní box. Odtamtud rychle kontaktují laboratoř a my si je vyzvedneme,“ líčí profesorka Milada Vávrová, která spolu se skupinou doktorandů alkohol testuje. I v této laboratoři trvá test necelou půlhodinu. Podle Vávrové není pro studenty tento úkol moc složitý. „Podobné zkoušky někteří dělali už v posledním ročníku střední školy,“ dodává profesorka.

Alkohol, o němž mají pochyby, mohou lidé v Brně nosit také do Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity nebo do laboratoří Labtech v Polní ulici ve Štýřicích. Z laboratoří jim doporučují, aby si raději domluvili termín předem. Vyhnou se tím čekání.