Zvířata se stanou obyvateli nového výběhu, který pro ně vedoucí zoo nechali vybudovat. Stavba za víc než sedmnáct milionů korun by měla být hotová koncem července. Pro lvy je připraven výběh o velikosti dva tisíce metrů čtverečních. „Momentálně doděláváme oplocení, chodníky a úpravy terénu," sdělil výrobní ředitel stavební firmy Petr Málek.

Za vyznamenání vstup zdarma
Brněnská zoo pro pilné studenty připravila odměnu. Školáci, kteří budou mít vysvědčení s vyznamenáním, mohou mít vstup zdarma. Stačí mezi třicátým červnem a druhým červencem u pokladny předložit vysvědčení.

Na přesun se samice ze Zoo Ústí nad Labem a samec z polské Zoo Gdaňsk připravují. „V obou zahradách lvi učí nastupování do přepravních beden a manipulaci při transportu. Zvířata pak nemusí být při přepravě uspaná," doplnila Gremlicová.

Pro lvy je připraven výběh o velikosti dva tisíce metrů čtverečních. Dále se v areálu nachází menší odstavný výběh, vytápěné ubikace pro zvířata a prostory pro chovatele.

Ilustrační foto
Vždy smrtelný. Africký mor prasat ohrožuje chovy na jihu Moravy

Brněnská zoo chovala lvy od roku 1953. Posledním brněnským lvem byl samec Bali, kterého v roce 2003 přesunuli do Francie. Hlavním důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto zvířat.

PETR UHLÍŘ