Posledním triumfem recesistů je víkendové dobytí Lysé hory. Pěšky, v jedenácti lidech. „Není to poprvé, kdy jsme v krojích vyšli na nějakou českou horu. Máme za sebou zdolání Řípu, Plechýho nebo Pálavy. Na Praděd jsme vyrazili na běžkách,“ vyjmenovává člen všehoschopných Kamil Konečný.

Výšlapy plánuje pětadvacetičlenný spolek spontánně. K Lysé hoře například vyrazili společně vlakem. „Lidem naléváme z koštýře víno, které máme v demižonech. Nabízíme koláče a bavíme je. Atmosféra je díky tomu uvolněná,“ popisuje muž, který se ještě nesetkal s negativními reakcemi.

Akce podle něj splňují svůj účel. „My z toho máme radost a zároveň ji děláme ostatním. Je legrace sledovat reakce kolemjdoucích,“ pokračuje Konečný, který také vyráží na výpravy v kroji.

Na Farmě Pálava u Mikulova otevřeli členové Kvevri klubu nádobu o objemu 1150 litrů. Zrálo v ní Chardonnay. Obří kvevri patří vinařství Tomáše Vicana, producenta seriálových Vinařů.
Producent Vican: Nazrál čas na třetí Bobule

S sebou si už z Hustopečtí berou březovou májku. „Upevníme ji vždy na vrcholu hory jako symbol jejího dobytí. Předevčírem nám dokonce skupina Lysohorci posílala fotku, že májka na Lysé hoře pořád stojí,“ prozrazuje Konečný.

V domovském městě pořádají Všehoschopní každoročně například karneval na kolech nebo ovčí bál. O posledních letních prázdninách navíc se svým kočovným divadlem bavili děti v několika obcích. „Pro Dětský dům v Mikulově jsme díky tomu vybrali přes deset tisíc korun. Svými akcemi chceme nejen bavit lidi, ale i pomáhat pro dobrou věc,“ říká muž, který byl před šesti lety u založení spolku.

Jeho název vznikl po prvním country bálu. Na sociálních sítích se totiž objevil hlas, že všehoschopný mančaft připravil úžasný večer. „Neštítíme se žádné srandy ani recese. Dělá nám dobře, když pomáháme a můžeme bavit své okolí. Zkrátka z toho máme dobrý pocit,“ svěřuje se Konečný.

Záchranáři Petr Hašek a Libor Šinkora z blanenské výjezdové základny pomohli na svět malému Davídkovi.
Rodička nestihla do porodnice dojet včas. Syna ji odrodili záchranáři