Autorka ze sousedních Lužic začala s malbou v lednu. V nejvyšším poschodí tak příchozí vítají pávi sedící na zídce, a kdo jede o patro níž, vystoupí z výtahu přímo do náručí stromových víl. „Domovy důchodců mě oslovují tím, že tam žijí lidé, kteří vyžadují celodenní péči a jsou vytržení ze svých rodin. Mám potřebu jim říct, že nejsou sami a odepsaní, naopak si jich vážíme,“ vysvětluje výtvarnice.

Její malby mají hlavně vystihovat atmosféru patra, navodit harmonii a působit pozitivně. „Osmé patro má za sebou křest. Malba s pávy při něm získala i otisky prstů klientů,“ ukazuje autorka a členka nadačního fondu Víly pro děti.

Hasiči odstranili uvolněnou číslici z ciferníku hodin na věži kostela v brněnských Židenicích.
Silný vítr vyvracel stromy a strhával střechy. Z kostelní věže utrhl i číslici

Přes něj nástěnné obrazy v domově mohou vznikat. „Bez příspěvků od dobrých lidí bychom neměli ani na barvy,“ podotýká Piňosová. Právě na pokračování výmalby v Bažantnici půjde výtěžek z celodenního festivalu o ženách, který se v Hodoníně koná 12. května.

Tvůrkyně začala s dobrovolnickou prací před dvaceti lety při výmalbě pokojů pro děti v nemocnicích. „Protože jsem byla v dětství hodně nemocná, tak vím, jak hrozné je ležet v ozdravovnách. Chtěla jsem proto dětem jejich úděl zlehčit, zvláště těm, které jsou na lůžku dlouhodobě, někdy až celoročně a potřebují celodenní péči,“ říká Piňosová.

V Hodoníně se uskutečnilo velikonoční plavání, které se účastnili otužilci z obou stran Moravy.
Diváci se choulili, otužilci lezli do vody. Velikonoční Morava měla sedm stupňů

A dodává, že umělecká výmalba pomáhá zlepšit kvalitu života zdravotně postiženým dětem a navozuje pocit bezpečí a domova.