Meruňky letos dostaly hned dvojí direkt. Nejprve je poškodily dubnové mrazy, neprospělo jim ani značné sucho. „Ještě stále sklízíme, ale jestli se dostaneme na deset procent běžné úrody, tak budeme rádi. Odhaduji, že jich sklidíme asi třicet tun,“ konstatoval Martin Feranec ze sadů Öko Fruit ve Slupi na Znojemsku.

Příčiny velmi slabé úrody jsou podle Ferance jasné. „Za prvé to byly mrazy. A kde nám úroda zůstala, tam ji ovlivnilo sucho,“ přiblížil negativní vlivy.

Ovocnáři ze Slupi odhadují, že ztráty budou i na dalším ovoci. „Třešní máme asi poloviční úrodu proti běžným rokům, švestek bude asi jen čtyřicet procent. Hrušky zatím nevíme, odhaduji tak desetiprocentní úrodu,“ podotkl Feranec s tím, že hrušky a švestky také poškodily mrazy.

Pojízdná zmrzlina v Brně.
Tipy na nejlepší a nejpodivnější zmrzlinu. Vyrábí se i z hořčice nebo hub

Málo meruněk na stromech znamenají minimum meruňkovice. „Letošní rok bude asi tak špatný jako loňský. Odhadnout se to nedá. Někde je meruněk dost, jinde, třeba jen o dvě stě metrů dál, nejsou. U nás mají větší podíl cukru a meruňkovice bude určitě dobrá, i když vzácná,“ naznačil majitel jedné ze znojemských pálenic Jiří Novák.

Podobná situace je také na Břeclavsku. „Meruňky nejsou ani u nás. Navíc plody jsou menší a jsou hodně napadené hmyzem, takže zahnívají. Mám proto obavy, že destilát z meruněk příliš dobrý nebude,“ myslí si Jiří Vanke z Pálenice Pálava.

Jak dodal, po meruňkách se u nich pálí hodně z hrušek, ale také z hroznů vinné révy. „Malopěstitelé hrozny vozí rok od roku stále více,“ svěřil se Vanke.

V plné práci je v těchto dnech ovocnář Miroslav Vaculík z Vřesovic na Hodonínsku. „Meruňky právě trhám. Loni nebylo nic, ale letos je to lepší i přes ty mrazy. Bude to průměrná sklizeň. Mám sto stromů. Některé jsou obsypané plody, jinde o kousek dál je méně. Jsou i nějaké třešně, méně je jablek i hrušek. Ovšem švestky nejsou, je to bída,“ uvedl Vaculík.