Nejdál s přípravami jsou právě v Břeclavi. „Máme za sebou výběrové řízení, teď čekáme na vyřízení odvolání. Nová síň by měla stát do července 2018. Cena včetně demolice staré síně a vybudování nové stavby, jejího vybavení a nového, většího parkoviště zřejmě vyjde na padesát milionů korun," řekl místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka.

Město současně pracuje na rozšíření hřbitova. „Naléhavě nám chybí urnová místa. Proto jich přibude v první etapě stovka, dalších dvě stě míst bude v kolumbáriích," upřesnil Válka.

Lidé v Moravském Krumlově či Miroslavi na Znojemsku postrádají smuteční síň úplně. Se svými zesnulými se proto loučí například v nedalekých Vémyslicích. „Byli jsem s rodinou na pohřbu v prosinci, kdy byly zrovna třeskuté mrazy. Tamní síň není vůbec vytápěná, všichni jsme se třásli zimou. Příbuzní nás sice varovali, že se máme teple obléci, ale nakonec jsme situaci podcenili. Divím se, že v dnešní době může existovat obřadní síň bez topení," kritizovala Martina Novotná.

Krumlovští nyní pro síň vybírají vhodné místo. „Máme tři varianty, mezi kterými se rozhodujeme. Do konce volebního období chceme vybrat místo a dokončit projektovou přípravu. Jednou z možností je hřbitov v Rakšicích, kde chystáme podmínky pro rozšíření. Další varianty jsou v centru města nebo na zámku," naznačil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Komplikovanější je jednání v Miroslavi. „Je hotová zdařilá studie, v rozpočtu jsou vyčleněné peníze na projekt a se stavbou počítá i výhled na příští roky," argumentoval zastupitel Martin Plechatý, donedávna radní města. „Bude nutné o tom ještě znovu mluvit s lidmi a jednat v radě. Odhad nákladů podle studie je osmadvacet milionů, to je velký výdaj," řekl naopak starosta Miroslavi Augustin Forman.

Na mrtvém bodě zůstávají plány na rozšíření dlouhodobě zaplněného ústředního hřbitova ve Znojmě. „Stále jednáme se soukromým majitelem o výkupu potřebných pozemků," uvedla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.