Žáci si tak opět budou moci ve škole koupit šunku, sýry i koblihy. „Vyhláška neměla smysl. Školní bufety kvůli tomu pozavíraly, ale efekt měla nulový,“ myslí si Petr Novotný z Blanska, který má na prvním stupni základní školy dvě děti.

I připravované zmírnění vyhlášky se podle něj mine účinkem. „Děti si totiž nakoupí sladkosti po cestě do školy nebo po vyučování. Obchodů je v okolí víc než dost,“ podotkl Novotný.

V podobném duchu mluvil i ředitel Základní školy v Rousínově na Vyškovsku Jiří Kyjovský. „Děti si nakoupí sladkosti kdekoliv mimo školu. Už teď tady chodí s brambůrkami a energetickými nápoji. Co s tím můžeme dělat?“ kroutí hlavou Kyjovský.

Proto se smráká i nad tamním automatem. „Firma samozřejmě tlačila na to, aby se kupovaly věci, které dětem chutnají. A to minerálky zrovna moc nejsou. Dohodli jsme se proto, že automat zrušíme,“ řekl ředitel rousínovské školy.

Automat opustil své místo i v Základní škole U Červených domků v Hodoníně. „Děti si v něm kvůli vyhlášce neměly co vybrat, brambůrky s kolou si přinesly z vedlejšího obchodu,“ vysvětlil ředitel Antonín Slezák.

Ani kvůli zmírnění pamlskového nařízení se tam však výdejní stroj nevrátí. „Svačinky nyní dělají kuchařky zhruba za šestnáct korun. Už si je bere asi stovka dětí,“ doplnil Slezák.

Ilustrační foto
Na posudek si lidé počkají. Lékařů je málo, vypomáhají si v celé republice

Z další hodonínské školy zmizel dokonce po zavedení vyhlášky celý bufet. „Nabídka byla sice zdravotně dobrá, ale pro děti neatraktivní. V jejich svačinkách přesto dominují sladkosti a nechybějí v nich ani energetické nápoje. Zjemnění vyhlášky by mohlo být přínosné,“ domnívá se školní psycholog René Falta.

To si myslí i ředitel hodonínského gymnázia Jan Marenčík, kde bufet zůstal. „Je dobré, že žáci budou mít větší výběr,“ doplnil Marenčík.

Navrhovaná úprava vyhlášky počítá s úpravou limitů na obsah tuku, cukrů a soli v jednotlivých výrobcích. „Původní vyhláška byla skutečně velmi přísná a podle nastavených limitů si děti nemohou koupit ani tvaroháček nebo rohlík s máslem. Proto jsme se domluvili, že to změníme,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr školství a bývalý brněnský zastupitel Robert Plaga věří především v uvážlivost ředitelů škol a rodičů. „Již při svém nástupu jsem avizoval, že pamlsková vyhláška je postavena příliš represivně. Z mých zkušeností vím, že represe příliš nepřináší,“ dodal šéf resortu školství.

Žáci by si tak měli mít od září opět ve školách možnost koupit šunky nejvyšší jakosti, tvarohy, sýry či pečivo s ovocem.

Ilustrační foto.
Jako gamblerství. Z minut se stávají hodiny... Porno sledují i šestiletí chlapci