A že jich je. Padesát procent, třicet procent, sedmdesát procent… Křiklavé cedule a nápisy plné vykřičníků lákají návštěvníky Vaňkovky z každé výlohy. Obuv, oblečení, elektronika, knihy, jen si račte vybrat. „Dostala jsem nějaké peníze od prarodičů a hned jsem vyrazila vykoupit knihkupectví. Díky slevám jsem si mohla pořídit o dvě knížky víc, než na kolik by mi to jinak vystačilo. Mám ráda hlavně detektivky a fantasy,“ usmívá se rusovlasá návštěvnice tamního obchodu s knihami Martina Oškerová, svírajíc v ruce autory jako Lars Kepler nebo Andrzej Sapkowski.

Knihkupectví mezi obchody vyčnívá. Možná je je to způsobem, jakým se zorganizované, ale jako jediné působí opravdu plně. Jinak se většina osazenstva nachází na „hlavní třídě“ nákupního centra. Omladina posedává na lavičkách a tlachá, další si nechají dělat nehty nebo okukují barevné ponožky stojící uprostřed průchodové zóny.

Odborný léčebný ústav je plánovaný v Pasohlávkách. Náklady jsou zhruba jedna miliarda korun.
Sanatorium v Pasohlávkách? Stavba za miliardu, hotovo má být za tři roky

Hlava na hlavě je rovněž v restaurační zóně, kde je hledání volného místa detektivní prací. Ševelení stovek lidských hlasů se mísí s cinkáním stovek příborů a mlaskáním stovek úst.

Poměrně živo je také před pobočkami bank a mobilních operátorů, kde se tvoří fronty. Naopak klid panuje v obchodech s oblečením. Překvapivě, neboť třiceti až padesáti procentní slevy jsou pravidlem, nikoli výjimkou. „Zatím je klid, ale dlouho nevydrží. Je dopoledne a den po svátcích. Návaly ještě přijdou. Hlavně po Silvestru. Je to tak vždycky,“ líčí prodavačka jednoho z módních řetězců, která si přeje zůstat v anonymitě. Redakce její totožnost zná.

Rodinná tradice

Na povánoční slevy lákají také v obchodním centru Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma. Zájemci tam mohou pořídit značkové sportovní oblečení, luxusní módu, obuv a módní doplňky až o desítky procent levněji než před Vánoci. „Už je to naše tradice, za peníze, které jsme dostali na Vánoce, tam pořídíme oblečení mnohem výhodněji a hlavně podle vlastního výběru,“ vypráví Yveta Jankovičová z Pohořelic, která se na nákupy k hranicím s Rakouskem vydala s rodinou.

Finální integrace přístroje v prostorech s řízenou čistotou.
Speciální mikroskop pomáhá v boji s rakovinou. Zrodil se v Brně

Nákupní centrum v Hatích je oproti ostatním lehce napřed. Menší obchody jsou totiž otevřené už od Štěpána. „Z minulých let máme zkušenost, že zákazníci chtějí po Vánocích v maximální míře využít výhodnějších nákupů,“ říká Jan Procházka, ředitel Freeport Fashion Outlet.

Lidé mohou nyní ve Freeportu nakupovat zboží s minimálně třiceti procentní slevou. „Finální výprodeje vypuknou přibližně v polovině února, to budou slevy dosahovat až sedmdesáti procent z původních cen. Slevy se dotknou všech kategorií zboží,“ informuje Procházka.