K hokejové kariéře, kterou se proslavila jeho rodina, měl Ihnačák také nakročeno. Strýc Peter Ihnačák kvůli hokeji dokonce emigroval. V zámořské NHL pak odehrál celých osm sezón za Toronto Maple Leafs, v té první dokonce vytvořil nováčkovský rekord. „Ve dvaceti jsem se zranil a už jsem nemohl hrát. I bez toho bych se ale rozhodl pro vaření," vysvětlil osmatřicetiletý kuchař, který gastronomii vystudoval v rodném Popradu na Slovensku.

Po škole odešel na vojnu do Prahy a už v třiadvaceti se tam stal šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Století. Další zkušenosti sbíral v Londýně v michelinské restauraci Pied-á-Terre a v kuchyni proslulého anglického šéfkuchaře Jamieho Olivera.Šéfkuchař Marcel Ihnačák.

Po návratu se usídlil v Mikulově, kde má dnes svou vlastní restauraci. „Když jsem poprvé viděl tento kraj, věděl jsem, že bych zde dokázal žít do konce života. Opravil jsem starý dům a začal vařit," sdělil Ihnačák.

Také prý na Břeclavsku viděl prostor na trhu. „Spoustu kuchařů si myslí, že se menu neobejde bez podobných jídel, jako je smažák. Já se snažím vařit z kvalitních surovin originální jídla za rozumnou cenu," řekl Inhačák.

Svou kuchyní by prý chtěl inspirovat ostatní provozovatele restaurací i strávníky. „V zahraničí si za kvalitu rádi připlatí, u nás stále spíš host hledí na cenu," dodal.

V neděli na brněnském Bosch fresh festivalu bude na hlavním pódiu vařit židovskou kuchyni. „Vařím ji i u mě v restauraci. Vyznačuje se hodně česnekem. Častou ingrediencí je také kopr či kachní maso. Nevyžaduje nic speciálního, takže si ji může uvařit každý," vysvětlil Ihnačák.

TOMÁŠ HAVLÍK