Nástavec má podle Čmiela analyzovat nejen tělesné tekutiny, ale i třeba potraviny. „Do pár minut po umístění vzorku lidé zjistí množství určitých látek v moči, například kreatininu, jehož hladinu si musí hlídat diabetici. Otestovat mohou i kvalitu vody nebo změřit poměr bílkovin, sacharidů a tuků v jídle,“ popsal.

Vynález kromě diabetiků uleví i třeba lidem s celiakií, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Nástavec totiž detekuje množství lepku v potravinách.

Možnost otestovat složení jídel ráda využije například Anna Bartáková. „Pomůže mi to k dodržování vyváženého jídelníčku. Člověk nikdy neví, jestli jsou informace uváděné na obalech pravdivé,“ vysvětlila.

Podle nutriční terapeutky Marcely Kalasové se skutečně můžou obsahy různých položek v jídle lišit až o pětinu. „V dnešní době se lidé hodně zajímají o kvalitu výrobků. O aplikaci bude tedy podle mého názoru velký zájem. Využijí ji zejména dietáři, kteří jsou zvyklí používat kalorické tabulky a úzkostlivě dbají na správné složení stravy,“ vysvětluje.

Zda se výrobek dostane na trh, závisí na navázání spolupráce vědeckého týmu s firmami. Jeho cena se bude pohybovat v řádech tisíců korun.

KLÁRA STRÁSKÁ