O problému už Deník Rovnost informoval. „Před domem se nedá vydržet, když tam jezdí,“ uvedl jeden z nespokojených obyvatel Libor Sommer.

Motokrosová dráha ve vyškovské místní části je podle něj nelegální stavba. „Jsou tam vyježděné koleje i terénní úpravy, které nikdo oficiálně nepovolil. Několikrát jsme proti dráze veřejně vystupovali, ale nic se nedělo. A když má osadní výbor zasedání, zve si na něj jen vyvolené,“ dodal.

Moped Cup Rychtářov 2017.
Konec motokrosové dráhy v Rychtářově? Parcely chce město prodat



Jeho slova potvrdil i Josef Doušek. „Máme složku důkazů o tom, že jsme se snažili udělat maximum proto, aby dráha nebyla. Stížnost jsme posílali místostarostovi Břetislavu Usnulovi, na vyškovský odbor životního prostředí i na stavební úřad. Pokaždé ale byl výsledek stejný. Nikdo nevidí žádný problém. Pozemky město radši prodá,“ okomentoval.

Závodů se měl jako divák účastnit i Usnul. „Viděli jsme ho,“ tvrdí Doušek.

Ilustrační foto
Nepovolenou motokrosovou dráhu nikdo neřeší, nadávají někteří obyvatelé



Místostarosta Vyškova ale tvrzení popírá. „Účastnil jsem se závodů, ale mopedů. Nikdy jsem na motokrosu nebyl. Stížnost obyvatel projednával stavební úřad a ten žádné chyby nenašel,“ uvedl Usnul.

Vedoucí stavebního úřadu Miloslav Kramář potvrdil, že se šetření na místě konalo. „Úpravy terénu nepovažujeme za stavbu a činnost nespadá pod režim stavebního zákona,“ řekl Kramář.

Bývalá motokrosová dráha ve Vážanech nad Litavou. Ilustrační foto.
Vlčáci z bývalé motokrosové dráhy ve Vážanech nad Litavou ohrožovali děti

K otázce, proč úřad nepokládá nepovolené viditelné terénní úpravy za problém, se ale odmítl vyjádřit.

Jak vzkázala předsedkyně osadního výboru Ludmila Mikulášková, měli se nespokojení obyvatelé obrátit na ni. „Nikdy se mnou neřešili žádný problém. Ten zmínili na zasedání zastupitelstva, kde jsem být nemohla. Jen dělají v Rychtářově mezi lidmi zle,“ řekla.

Ilustrační foto.
Problémová motokrosová dráha: žalobou chtějí Vážany získat 750 tisíc korun



Podle ní mohli odpůrci dráhy přijít na sezení osadního výboru. „Nestalo se tak. Řeší to anonymy. Navíc od listopadu na dráze nikdo z kluků netrénoval,“ dodala Mikulášková. Potvrdila však, že v sezoně motorkáři trénují dvakrát týdně.

Jak ale řekl Doušek, v obci se proslýchá, že pozemky má koupit spřátelená společnost závodníků. „I proto se obáváme dalšího provozu dráhy,“ vysvětlil Doušek.

Ilustrační foto.
Zákaz pití alkoholu v ulicích? O Velikonocích přimhouříme oči, slibují strážníci