Ženu ležící na zasněžené ploše nedaleko si všimlli kolemjdoucí v sobotu ráno. „Krátce po sedmé hodině ráno se na linku 158 obrátil svědek, který oznámil nález ženy ležící na zemi nedaleko zastávky hromadné dopravy Přístaviště. Přivolaná hlídka okamžitě zahájila srdeční masáž, ženu policisté oživovali až do příjezdu záchranky. Lékař ale už jen konstatoval smrt," uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

Policisté totožnost ženy znají, podle nich šlo o bezdomovkyni. „Podle prvotního zjištění smrt nastala bez cizího zavinění, ale byla nařízena pitva, takže se brněnští policisté věcí nadále zabývají," řekl Vala.

Zlomky keramiky našli archeologové při záchranném výzkumu ve Tvarožné na Brněnsku.
Jak žili naši předci? U Brna našli archeologové keramiku ze středověku

Jihomoravští záchranáři výjezd k bezdomovkyni evidují jako smrt kvůli podchlazení. „K podobnému případu jsme v sobotu vyjížděli i do Veselí nad Moravou, muž zemřel ještě před naším příjezdem, i v tomto případě na podchlazení," uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Výjezdů k podchlazeným lidem bylo v tomto týdnu podle ní více. „V sobotu jsme vyjížděli k několika podchlazeným lidem, ve většině případů se jednalo o lidi bez domova. Všem jsme poskytli tepelný komfort, zkontrolovali jsme jejich zdravotní stav a převezli k další péči do nemocnic," poznamenala Bothová.

Nejen bezdomovci jsou ale v souvislosti se současným mrazivým počasím v ohrožení. „V tomto týdnu jsme třeba vyjížděli k podchlazenému dezorientovanému důchodci, který zůstal venku příliš dlouho. Ošetřovali jsme rovněž člověka, který po epileptickém záchvatu zůstal ležet venku po dlouhou dobu, než jej někdo objevil," popsala případy Bothová.

Jednatřicetiletý majitel brněnské firmy Aktin Michal Hubík.
Rekordní tržby: pomohl nám covid, nezastírá brněnský výrobce zdravého jídla

Mrazivé počasí má na jihu Moravy přetrvat i v dalších dnech. Výstraha meteorologů před nízkými teplotami a silným mrazem pro celou Českou republiku platí ještě po celé pondělí. „Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb," uvedli meteorologové v informaci k výstraze.

Na jihu Moravy má být v noci na pondělí jasno až polojasno. „Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi mínus deseti až mínus třinácti stupněmi, zejména v údolích na severu kraje očekáváme místy kolem mínus šestnácti stupnňů. V pondělí pak nejvyšší odpolední teploty budou mínus tři až nula stupňů," uvedl meteorolog Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V noci na úterý už mají teploty klesat na jihu Moravy jen k mínus čtyř až mínus sedmi stupňům. V úterý si ovšem lidé budou muset opět dávat velký pozor na chodnících a silnicích. „Při mrznoucích srážkách se bude během dne místy tvořit ledovka," upozornil Martan.