Zájemci zaplatí dvacet korun za vstup do prvního muzea. Získají papírový pásek na ruku, díky kterému už mohou do ostatních institucí zadarmo. „Dvacet korun je symbolická částka a původní myšlenka akce se kvůli ní určitě nevytratí," uvedla garantka akce Kateřina Tlachová.

Pro zpoplatnění se podle ní organizátoři rozhodli po dlouhých diskuzích a váhání. „Muzea mají čím dál méně peněz a náklady na akce rostou. Vstupným chceme rozdíl alespoň trochu kompenzovat," vysvětlila.

Muzea chtějí i částečné omezit návštěvnost. „Chceme nalákat hlavně lidi, kteří se o muzea zajímají. Ne jen ty, kteří přijdou jednou za rok v noci. Noc má lidi přimět k další návštěvě. K tomu slouží i slevové kupóny v brožurce akce," vysvětlila Tlachová.

Dobrou zkušenost se vstupným má například Moravské zemské muzeum. Dvacetikorunový poplatek, který platil do všech jeho poboček, zavedlo už loni. „Nabídneme bohatý program, který nás něco stojí.  Stejně jako přesčasy zaměstnanců, energie a následný úklid. Vstupné nám proto loni pomohlo vyrovnat náklady. Ale ani tak jsme nevydělali," informovala mluvčí muzea Eva Pánková.

Se zavedením vstupného souhlasí také ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček, kam se ještě loni návštěvníci podívali zdarma. „Osobně jsem viděl, že někteří chtěli platit, divili se, že to nic nestojí. Proto se nezájmu  nebojím. V zahraničí, například v Rakousku, je vstupné na muzejní noci zcela běžné. A není přitom symbolické jako u nás," připomněl Reček.

Zpoplatnění nevadí ani některým Brňanům. „Klidně bych dala i víc, kdyby to zmírnilo tlačenice. Vím, že můžu do muzea i jindy a v klidu. Mám ale ráda tu večerní atmosféru, kdy s přáteli návštěvu muzeí prokládáme vínem. To si za dne představit nedovedu," řekla například Brňanka Lenka Kozubková.