Větší pozornost věnují prohlídkám u vstupu i bezpečí v hledišti. „Kontroly nastavíme mnohem přísněji než dosud. Oproti minulým letům se do areálu automotodromu nedostanou lidé 
se zábavní pyrotechnikou. Pořadatelský tým rozšíříme o několik desítek členů. Počet zaměstnanců bez ohledu na pracovní pozici tedy stoupne k pěti tisícům. Na velkých tribunách navíc vytyčíme únikové cesty, kterými se lidé v případě ohrožení dostanou do bezpečí," informoval mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Na bezpečí návštěvníků a plynulý provoz na silnicích dohlédnou jihomoravští policisté. „Opatření budou s ohledem na světové dění intenzivnější než dřív, přesnou podobu teprve odtajníme. Zaměříme se i na dopravu, protože očekáváme hustý provoz na silnicích," řekla mluvčí jihomoravské policie Štěpánka Komárová.

Na klid na silnicích dohlédnou také hlídky městské policie. „Nasadíme několik stovek strážníků. Kvůli poloze závodu se zaměříme především na okolí Žebětína," sdělil mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Velká cena Brna
Datum konání: 19. – 21. srpna 2016
Místo: Automotodrom Brno
Nová bezpečnostní opatření:
• přísnější prohlídky u vstupu do areálu
• zákaz vnášení zábavní pyrotechniky do areálu závodiště
• na bezpečí dohlédne víc pořadatelů, policistů a strážníků
• nové únikové trasy na hlavních tribunách

Bezpečnostní expert Miroslav Mareš z fakulty sociálních studií nevnímá brněnský závod motocyklového mistrovství světa z hlediska možného útoku teroristů jako rizikový. „Posílení ochranných opatření je rozhodně na místě. Na druhou stranu si nemyslím, že hrozí bezprostřední nebezpečí," prohlásil.

Obavy nemá ani český motocyklový závodník Jakub Kornfeil, který objíždí závody po celém světě. „Teroristy sport nezajímá, nemám strach postavit se na start v České republice, ani v jiných zemích. V zahraničí vnímám jen zvýšený počet policistů," podělil se o své zkušenosti.

Každoročně vyhledávají motocykloví příznivci ubytování v okolí závodního okruhu. Letos dostane část z nich možnost přenocovat pouhých patnáct metrů od tratě v kempu u tribuny A. „Přes noc je v kempu ochranka, která zaručí pořádek a bezpečí. Kapacita je asi 350 stanů, takže neočekáváme problémy," dodal Smetana.

Majitelé kempů v blízkosti automotodromu hlásí plno, zavedení nových bezpečnostních opatření ale nechystají. „Vše zůstává stejné jako v předchozích letech. S policií jsme zatím nic neřešili. Myslím si, že v České republice je riziko teroristického útoku velmi malé," shrnul Pavel Carda, který pomáhá s přípravami ubytování na fotbalovém hřišti v Popůvkách na Brněnsku.

Majitel ostrovačického kempu Alpa Ivo Sítař má naopak z teroristů obavy, ke konkrétním změnám ale nepřistoupil. „Před dvěma měsíci jsem komunikoval s cizineckou policií pouze kvůli administrativním záležitostem," informoval Sítař.

Pravidelně se na brněnskou Velkou cenu sjede přes dvě stě tisíc milovníků motocyklů. Divácký rekord padl loni, když třídenní závody navštívilo téměř čtvrt milionu lidí.