Medvědí česnek se letos v jihomoravské přírodě objevil o poznání dříve než v předchozích letech. Potvrzují to jeho sběrači. Třeba David Mahovský z Lednice, který za pochoutkou vyráží do přírody každý rok. „Tento rok se dal sbírat na některých místech okolo Břeclavi už od konce února. Loni se zpozdil asi o tři týdny. Je fajn, že nemusíme čekat do konce března,“ svěřil se.

V Břeclavi sběrači míří nejčastěji do lesa za tamní nemocnicí, na Hodonínsku do luhů Slovanského hradiště v Mikulčicích. Na Vyškovsku lidé rostlinu najdou například v údolí Hané nebo v Rakoveckém údolí.

Bylina roste i v národním parku Podyjí na Znojemsku, její trhání je tam ale zakázané. „Máme preventivní strážní služby tam, kde roste. Na místě hrozí lidem pokuta deset tisíc korun, ve správním řízení i sto tisíc,“ upozornil mluvčí správy parku David Grossmann.

Bezpečně na internetu
Zločinů na internetu přibývá. Kriminálnící cílí na děti, samoživitelky i firmy

Nájezdy sběračů medvědího česneku však podle odborníků škodí v některých případech přírodě i tam, kde chráněná není. „Místa výskytu byliny jsou každoročně drancovaná,“ uvedl znojemský botanik Radomír Němec.

Lidé bylinu nejčastěji používají k ochucení jídla. „Nejlepší je čerstvý. Na chleba se sádlem nebo máslem je to pecka,“ poznamenal Mahovský.

Způsobů zpracování medvědího česneku v kuchyni je podle něj mnoho. Gurmáni ho přidávají třeba do těstovin a do polévky. „Abychom ho uchovali delší dobu, děláme z něj pesto s olivovým olejem a kešu oříšky. Vydrží i více než půl roku,“ nabídl jeden ze svých receptů.

Kromě chuti jídla může bylina podle některých odborníků lidem vylepšit i zdravotní stav. „Medvědím česnekem se léčí třeba vysoký tlak nebo skleróza,“ zmínil vyškovský botanik Jan Buřival.

Koniklece velkokvěté v přírodní rezervaci Kamenný vrch.
Krásné i jedovaté. Šedesát tisíc rozkvetlých konikleců zaplnilo Kamenný vrch

Pokud se lidé vydají pro medvědí česnek do přírody, hrozí jim podle odborníků, mimo pokuty od národního parku, ještě jedno riziko. Botanik Němec upozornil na možnou záměnu byliny za listy jedovaté konvalinky vonné či jedovatého ocúnu jesenního. „Listy ocúnu mají podobnou barvu a vyrůstají rovněž v předjaří, mají ale trochu jiný tvar a v lese, kde obvykle lidé najdou medvědí česnek, prakticky neroste,“ přiblížil.

Lidé si mohou medvědí česnek i koupit. Momentálně ho nabízí prodejci třeba na Zelném trhu v Brně. Svazek česneku tam stojí patnáct korun. „Denně si ho kupuje patnáct až dvacet lidí. Záleží na tom, kolik ho máme a kolik je stánkařů,“ řekl jeden z prodávajících Miroslav Kučera.

MICHAL HRABAL
HANA KOTOUČOVÁ