Návštěvu začne prezident na krajském úřadě v Brně. Přivítají ho i v menších městech. „Na pozvání od hejtmana poobědvá v Moravském Krumlově na Znojemsku s poslanci, senátory a členy městské rady,“ přiblížil úvod středečního programu hlavy státu krumlovský starosta Tomáš Třetina. Prozradil, že jako dar mají pro Zemana připravené tamní víno.

O den později dorazí prezident do Strážnice na Hodonínsku a zamíří i do Bučovic na Vyškovsku. Zeman je první prezident od Tomáše Garrigua Masaryka, který město navštíví. „Připevní na městský prapor stuhu a podepíše se do pamětní knihy,“ nastínil bučovický starosta Jiří Horák.

700
tisíc korun stála poslední návštěva Miloše Zemana na jižní Moravě

V den odjezdu navštíví Zeman Letovice, firmu Zetor a poobědvá v hotelu Pod Zámkem v Boskovicích. „Oběd si vybere sám. Co to bude, ještě nevíme,“ řekla provozní hotelu Lenka Hotařová.

Po celou dobu návštěvy budou hlavu státu doprovázet jihomoravští policisté. „Konkrétně dopravní, uniformovaní a kriminalisté,“ upřesnil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Předešlá prezidentská návštěva letos v květnu stála kraj přes sedm set tisíc korun. Tentokrát bude levnější.

Jihomoravská ČSSD má novou předsedkyni. Krajskou organizaci povede brněnská zastupitelka Naděžda Křemečková.
Jihomoravskou ČSSD povede Křemečková. Stranu opouští Tejc

Pobyt kromě prezidentského páru zaplatí kraj jen mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi, hradnímu protokoláři Vladimíru Krulišovi a vedoucímu prezidentské kanceláře Vratislavu Mynářovi. „Přesné náklady neznáme, bude záležet na závěrečné fakturaci,“ vysvětlila krajská mluvčí Monika Brindzáková.

Kvůli častým návštěvám krajů čelí hlava státu kritice. Někteří odborníci za nimi vidí volební kampaň placenou z krajských peněz. „Zeman vede kampaň celých pět let. Je velmi aktivní prezident,“ zhodnotil politolog Lubomír Kopeček.

Člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý to potvrdil. „Setkání s lidmi je klasický prvek kampaně,“ vyhodnotil.

PETR UHLÍŘ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Hasiči v Lidické ulici v Brně představili nové havarijní informační středisko.
Při havárii Dukovan zasedne krizový štáb v Brně. Odtud pomůže evakuovaným