Lyžařská sezona je od uplynulého čtvrtka ve skiareálu v Olešnici v plném proudu. Dokud mrzlo, sněžná děla a tyče chrlily na sjezdovku sněhové vločky. Podle správce areálu Jiřího Kotlána je svah z osmdesáti procent pokrytý padesáticenti­metrovou vrstvou sněhu. „O víkendu se sice oteplilo, ale obavy, že by sníh roztál, nemáme. Technická pokrývka vydrží delší dobu. Navíc má opět mrznout, tento týden chceme znovu zasněžovat, plánujeme vytvořit také rezervní sníh a udělat z něj pro lyžaře různé překážky a skokánky," uvedl Kotlán.

Těší jej, že o lyžování v Olešnici mají lyžaři již v prvních dnech otevření zájem. „Návštěvnost sečtenou nemáme. Ale je vidět, že je předvánoční čas, a tak lidé ještě pečou a shánějí dárky. Ale nestěžujeme si, nějací návštěvníci přišli. Těšili se, že zima konečně přišla. Kolem Vánoc a po nich návštěvnost stoupne," uvedl Kotlán.

Na lyžařskou sezonu se pilně chystají také v lyžařském areálu v Hodoníně u Kunštátu. Ten se návštěvníkům otevře možná už o nadcházejícím víkendu. „Byl bych za to samozřejmě moc rád, ale bude záležet na počasí," uvedl provozovatel areálu Josef Kšica.

Také hodonínskou sjezdovku již pokrývá značná vrstva sněhu. Na lyžování to ale ještě nestačí. „Svah jsme intenzivně zasněžovali v noci, když mrzlo. Uplynulý čtvrtek jsme ale děla museli vypnout, protože se oteplilo. Tento týden se má ochlazovat. Potřebujeme ještě zasněžovat tři celé dny, aby bylo sněhu dostatek," přiblížil Kšica.

O uplynulém víkendu si na své přišli i běžkaři. Bílé stopy mohli zanechávat na menších okruzích, kde se drží přírodní sníh. Jako například na okruhu na golfovém hřišti v horní části Kořence nebo na Pastviskách v Benešově.

Oblíbené běžkařské okruhy v Suchém a v Benešově budou mít letos částečně změněné trasy. „Nově se vyhýbáme přímému vcházení do obcí, trasy povedou kolem nich. Vycházíme tím vstříc požadavkům běžkařů. Lesy tam vlastní společnost MP Lesy. Společně jsme vytipovali místa, která jsou lepší pro běžecký turizmus. Ta původní bylo potřeba víc udržovat kvůli sněhovým kalamitám a také byl poblíž nich provoz aut," uvedl ředitel golfového a lyžařského resortu v Kořenci Vlastimil Štefl. Je jedním z těch, kteří mají přípravu běžkařských tras na Drahanské vrchovině na starosti.

Milovníci bílé stopy se také mohou letos těšit na dva nové okruhy v okolí Okrouhlé a Velenova. „Letos je vyznačíme jen provizorně. Značení jsme už projednali s Klubem českých turistů. Trasy otestujeme a v průběhu léta příštího roku je pak vyznačíme napevno," sdělil Štefl.

Běžkařská sezona však podle něj zřejmě začne až po Vánocích, kdy napadne sníh. Doplnil, že přesné mapky tras zájemci najdou na webu lyzarsketrasy.cz.

Běžkaři si přijdou na své také ve Sloupě. Asi šestikilometrová trasa končí u tamní Vlčí skály. „Běžkaři tam každoročně vyjíždí stopy sami, až napadne sníh. Když je ho víc, vyjíždíme tam se skútrem a stopy upravujeme. Loni ale byla sezona katastrofální. Sníh byl asi jen dva týdny. Běžkaři si ho příliš neužili. Nezbývá než doufat, že letos to bude o něco lepší," sdělil Radek Šinkora, který je členem organizací, jež o trasu pečují.