Na problém jako první upozornila absolventka školy Dorota Brzezinová. „Přestože jsem školu již opustila, zůstávají ve mně pocity bezmoci z tísnivého klimatu na škole. Ředitelka zastrašuje jak zaměstnance, tak studenty i jejich rodiče a každou stížnost vždy tvrdě potrestá,“ popsala.

Na nevraživé klima si stěžují i někteří učitelé. „Atmosféra ve škole připomíná totalitní režim. Ředitelka například vyvíjí psychický tlak na učitele, aby přivírali oko u profilové maturitní zkoušky a nebylo tak patrné, kolik žáků ji nezvládne,“ uvedla jedna z učitelek na škole, která si nepřála uvést své jméno. Redakce jej zná.

Ilustrační foto
Na úřadech se domluví arabsky i vietnamsky. Cizincům pomůže nově vzniklý tým

Podle ředitelky školy Jarmily Kelnarové jsou obvinění zcestná. „Není to pravda. Máme vynikající, šikovné žáky i vzdělané učitele. Všichni mi mají možnost říct, co se jim nelíbí. Je mi líto těch, kteří jsou sami se sebou nespokojení a stěžují si za mými zády. Nechápu, proč ze školy neodejdou, když tady tak trpí,“ uvedla.

Pedagogové se však brání, že konfrontovat ředitelku není lehké. Na jakoukoli schůzku se totiž musí ohlásit dva týdny předem.

Stížnosti učitelů se mají odrážet i na odměnách. „Jsou tací, kteří kvůli protestům léta zůstávají na základním platu bez odměn a osobního ohodnocení,“ stěžuje si několik zaměstnanců, se kterými se redaktorka Rovnosti sešla.

Pedagogům vadí také možné porušování ochrany osobních údajů. Výplatní pásky totiž údajně dostávají v otevřené obálce nebo rovnou bez ní. Na nápravě se podle Kelnarové pracuje. „Uznávám, že to tak dříve bylo. Nyní ale najedeme na nový systém, kdy budou obálky zalepené a pásky budou dostupné i elektronicky,“ upřesnila.

Řidič se převrátil s autem na střechu.
Řidič se převrátil s autem na střechu. Měl středně těžká poranění a tržné rány

Problémová je podle žáků i učitelů osmdesátiprocentní docházka, kterou studenti musí dodržovat. „Běžně jsme kvůli ní chodili na praxe do nemocnic s horečkami nebo infekčními chorobami, jenom abychom nedostali do problémů sebe či naše učitele,“ uvedla Brzezinová, která se se stížností obrátila na Českou školní inspekci, ministerstvo školství i ombudsmanku.

Na příliš nízkou možnost absence si stěžují i současní žáci. „Dvacet procent je opravdu málo, je-li předmět jen jednou týdně. Dříve nás mohl omluvit doktor, teď už to nejde,“ uvedly dvě studentky, které si nepřály uvést své jméno.

Podle ředitelky je dvacetiprocentní možnost absence dostatečná. „Když si žák zvolí zdravotnickou školu, musí se účastnit praxe a naučit se v nemocnici různé procedury. Pokud žáci žijí nezdravě a jen sedí u počítače, jsou často nemocní a je to jejich problém. Pak ale nemohou ke zkouškám a možná by měli zvolit jiné studium,“ vysvětlila Kelnarová. Učitelé však namítají, že výjimku nedostala ani studentka s plicní embolií.

Část studentů nesouhlasí také s placením dobrovolného tisícikorunového příspěvku na Spolek rodičů a přátel dětí školy. „Každého studenta, který nezaplatí, veřejně pranýřují a ponižují. Ztrácí nárok na vstup do knihovny nebo čelí výhrůžkám, že se nebude moci účastnit prezentací ve výuce,“ vyjmenovala Brzezinová.

Kelnarová namítá, že příspěvek vyžadují hlavně žáci ve studentském parlamentu, nikoli vedení školy. „Nikomu placení nenařizujeme. Z příspěvku ale studentský parlament pořizuje třeba počítače, knihy nebo lavice. Pak se tito studenti ohrazují proti neplatícím, že ať si v tom případě nové pomůcky nepůjčují nebo nesedí na nových lavicích,“ řekla ředitelka.

Na školu tento týden i kvůli stížnostem zamíří Česká školní inspekce. „Předmětem inspekce je hodnocení podmínek a průběhu vzdělávání a také kontrola dodržování školského zákona,“ potvrdil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Areál Jaselských kasáren v Brně. Ilustrační foto.
Brno dál bojuje o Jaselská kasárna. Pozemky spravovat nemůže, potvrdil soud

Inspekce šetření ukončí začátkem příštího týdne. Na zpracování výsledků budou mít inspektoři měsíc. „Výstupy potom předáme vedení školy, které ke zprávě může mít připomínky a námitky. Pokud toho nevyužije, výsledky inspekce zveřejníme na webových stránkách přibližně v polovině listopadu,“ dodal Andrys.