Mezi oběma stranami stojí policejní těžkooděnci, kteří brání tomu, aby se ostré výměny názorů proměnily ve fyzický kontakt. Konfliktům mezi nacionalisty a jejich odpůrci se ale zabránit nedaří. Na Zelném trhu se strhává krátká rvačka několika lidí, kterou ukončuje pohotový policejní zásah, po kterém končí agresoři přitisknuti obličeji k zemi.

Průvod znovu zastavuje před lázněmi na Nových sadech. „Založili jsme Národní a sociální frontu, protože jsme už nemohli dále snášet tuto zoufalost bez vidiny na změnu. Chceme vybudovat silnou organizaci založenou na spolupráci a aktivismu,“ přednáší do megafonu pořadatel pochodu Erik Lamprecht. Nacionalisté se poté chápou pochodní. Společně je zapalují a řadí se, aby mohli pokračovat v cestě.

Rozpuštění pochodu

Semknutá skupina nacionalistů, obklopená nejen policejními jednotkami, ale také odpůrci pochodu, už znovu nevykročí. „Vyzýváme k okamžitému ukončení akce a rozchodu,“ zní z amplionu od zástupců Brna-středu. Organizátoři podle nich nedodrželi pokyny úředníků městské části, když s nimi začali debatovat o změně trasy pochodu.

S tím svolavatelé akce nesouhlasí. „Rozhodnutí městské části považujeme za narušení našeho shromažďovacího práva, čímž jsme silně znepokojeni. Uposlechneme pokyny policie, situaci ale budeme zpětně řešit, možná i soudní cestou,“ připouští Lamprecht.

Odpůrci pochodu

S odporem proti pochodu jsou spokojení organizátoři protiakcí. Sešli se dlouho před pochodem na Dominikánském náměstí, kde se scházejí také jejich odpůrci. Zněla jazzová hudba a lidé tančili. Po výzvě iniciativy Brno blokuje se jich zde shromáždilo téměř čtyři sta. „Shromáždění dopadlo úspěšně. Podařilo se nám vyjádřit nesouhlas s extremisty tak, aby nebylo nutné používat násilí,“ uvádí organizátor Václav Pecl.

Policisté zůstávají v centru města ve zvýšeném počtu i po skončení pochodu. „Situaci v ulicích nadále monitorujeme. Účastníci shromáždění se po naší výzvě rozešli. Dohromady jsme v souvislosti s pochodem zadrželi šest osob. Dva policisté byli při manévrech zraněni,“ uvádí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Na prvního máje se v Brně sešli příznivci Komunistické strany Čech a Moravy. Svátek práce oslavili ve vnitrobloku mezi ulicemi Křídlovická a Poříčí.
S třešněmi a karafiáty. Příznivci komunistické strany oslavili Svátek práce