Cvičení je zaměřeno především na výcvik předsunutých leteckých návodčích. „Nedílnou součástí je i rozvoj schopností útvarů naší armády v poskytování podpory hostitelskou zemí zahraničním jednotkám při činnosti na území České republiky.“ uvedl ředitel cvičení plukovník Zdeněk Gabriel.

Ample Strike 2018Cvičení se bude letos konat ve dnech 3. až 14. září.
Zúčastní se ho zhruba 1200 vojáků z 19 zemí včetně České republiky. Česká armáda zapojí Gripen, čtyři bitevníky L-159 a tři bojové vrtulníky Mi-24. Německo vyšle dva letouny eurofighter a dvě tornáda, USA mimo jiné bombardér B-52.


Česká armáda zapojí jeden Gripen, čtyři bitevníky L-159 a tři bojové vrtulníky Mi-24. Ty mohou pozorovat i obyvatelé města vesnic na jihu Moravy. „Víme o nich, vojsko i weby měst a vesnic o cvičení pravidelně informují. Osobně mne letecká technika velmi zajímá a tak se na ně rád podívám. Lidé jsou na ně zvyklí, dokonce třeba i koně místních lidí. Nemáme se cvičením a vrtulníky žádný problém,“ řekl například Rudolf Fráňa z Kubšic.

Vojenské letectvo v akci uvidí lidé také třeba v okolí Pohořelic na Brněnsku. „Podobná cvičení jsou u nás poměrně častá a lidé jsou na ně zvyklí. Máme u nás nasvícený kostel a přímo od letců vím, že je to pro ně jeden z orientačních bodů,“ řekl Deníku Rovnost místostarosta města Miroslav Novák.

Ilustrační foto.
Otevřená koupaliště v září? Záleží na počasí