Místo vybrali v anketě lidé. „Měla by stát spíše u zastávek, ne u školy,“ míní však mladík, který na internetový server YouTube nahrává svá videa.

Mikulovská lavička využívající energii ze slunce je první svého druhu na jihu Moravy. Vyšla na 110 tisíc korun bez daně, osmdesát procent zaplatila firma E.ON, zbytek město. Velitel tamních strážníků Jiří Hamerník nepředpokládá, že by drahou věc někdo poškodil. „Kousek od lavičky máme kameru, vidíme na ni. Městský mobiliář navíc nejvíce likvidují mladí vandalové, a toto je věc, která bude sloužit právě mladým,“ vyzvedl.

Podle starosty Rostislava Koštiala je lavička první krok. Vedení města chce spojit výměnu veřejného osvětlení s přípravou na další chytré technologie. „Na osvětlení jsme schopní navazovat přenosy dat, stmíváním, vyhodnocováním frekvence pohybu lidí či aut, monitoringem parkování nebo plných nádob na odpady,“ vyjmenoval Koštial.

Ilustrační foto
V Mikulově vyroste chytrá lavička. Lidem nabije telefony a nabídne wi-fi

S první etapou výměny světel chtějí začít v Mikulově příští rok, náklady budou zhruba sedm milionů korun.

Namontování chytré lavičky chystají příští rok také v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. „Chystáme také zapojení sloupu na náměstí, kde bude bezdrátový internet a lidé si tam budou moci nabít notebook či tablet,“ ozřejmil starosta Miroslav Miloš. Sloup vyjde na čtvrt milionu korun a zaplatí ho město. U lavičky záleží podle Miloše na domluvě s E.ONem.

Energetická firma města a obce v podobných plánech podporuje. „Pomáháme k dosažení energetické úspory a snížení emisí oxidu uhličitého. Na jihu Moravy spolupracujeme s Kyjovem, Hrušovany nad Jevišovkou nebo Hlohovcem,“ sdělila mluvčí E.ONu Božena Herodesová.

Ilustrační foto.
Okusí život bezdomovce. Lidé přespí venku na chladném chodníku

Právě Kyjov na Hodonínsku má v oblasti chytrých technologií velké plány. „Jde o regulaci veřejného osvětlení, centralizovanou správu veřejných budov či vybudování nabíjecích stanic pro elektromobily,“ zmínil mluvčí radnice Filip Zdražil.

Chytrá města podporuje i ministerstvo pro místní rozvoj. Na dotacích na to vyčlenilo přes 130 miliard korun. Města se na ministerstvo mohou obracet o radu. „Pro jejich zástupce organizujeme také semináře,“ uvedla mluvčí ministerstva Veronika Vároši.

Solární lavička CappaSitty
• Je vybavená bezdrátovým, volně přístupným wi-fi připojením k internetu.
• Pomocí USB připojení zdarma nabíjí mobilní telefony nebo tablety.
• Je nezávislá na vnějších zdrojích energie, a to díky solárním panelům o výkonu 150 wattů.
• Zabudovaný systém zaznamenává množství vyrobené a spotřebované energie i počty přístupů.
• Lavička v Mikulově stála 110 tisíc korun bez DPH.