Se zvlášť těžkou reakcí na bodnutí se před časem setkala i brněnská alergoložka Jitka Rychnovská. „Šestiletá dívka dostala těžký anafylaktický šok a okamžitě upadla do bezvědomí. Museli ji pak oživovat. Velmi mě to překvapilo, protože u tak malých dětí není častý,“ uvedla.

V případě bodnutí včelou je podle odborníků důležité, aby lidé byli opatrní. „Hlavní je nerozmáčknout váček žihadla, aby se jed nedostal do rány. Čím blíž je žihadlo u hlavy, tím je situace nebezpečnější. Když se pacient po bodnutí necítí dobře a potí se, doporučuji vyhledat lékaře,“ nastínila Rychnovská.

Jihomoravští hasiči nyní vyjíždí k likvidaci nebezpečného hmyzu denně. „Většinou se jedná o případy, kdy je ohroženo zdraví lidí. Roje rovnou likvidujeme,“ potvrdil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Vosí sezona je podle něj v plném proudu. „Více výjezdů máme právě při teplém a slunečném počasí,“ doplnil mluvčí.
Zatímco vosy a sršně likvidují hasiči okamžitě, u včel doporučují trpělivost a zachování roje. „Nejsou tak nebezpečné a je lepší kontaktovat třeba blízkého včelaře, který je schopen zatoulaný roj odchytit. Většinou za chvíli samy odletí,“ upozornil Mikoška.

Nedělní dopoledne patřilo ve Višňovém zvaní na tradiční pouť.
Zvaní na pouť? Ve Višňovém čistě mužská záležitost

Pokud lidé likvidují nebezpečný hmyz sami, doporučují hasiči obezřetnost. „Ideální je vyčkat do večerních hodin, kdy se hmyz slétne do hnízda a je málo aktivní,“ poradil Mikoška.

Reakce na bodnutí jsou různě závažné. „Pokud kožní projevy doprovází i dýchací potíže, otok obličeje či krku nebo oběhové selhání, je nutné volat záchranku. Hrozí i úmrtí,“ upozornila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Alergikům zdravotníci doporučují pro tyto případy mít s sebou autoinjektor s adrenalinem a po bodnutí si ho aplikovat. „Adrenalinové pero je dobré nosit na viditelném místě. Velmi to usnadní práci těm, kdo alergikovi v případě ztráty vědomí přispěchají na pomoc,“ poradila Bothová.

Vosám, sršňům i včelám vyhovuje suché a teplé počasí. „Extrémní výskyt jsme zatím nezaznamenali, můžeme za to děkovat zřejmě studenému počasí v květnu,“ uvedl Petr Baňař z entomologického oddělení Moravského zemského muzea v Brně.

Lidem doporučuje nenechávat v blízkosti obydlí sladké nápoje či ovoce. „Cokoliv sladkého je pro ně atraktivní potrava, naučí se na ni létat rychle a může se jim na místě zalíbit. Pokud se zahnízdí třeba pod střechou nebo nad terasou, doporučuji volat hasiče, kteří hnízdo zlikvidují, nic jiného nezbývá,“ konstatoval Baňař.

Příliš vysoká rychlost stála nejspíše za smrtelnou havárií motocyklisty, která se stala v sobotu odpoledne ve Vémyslicích na Znojemsku. Motorkář podle policie krátce před havárií předjížděl.
Motorkář při předjíždění havaroval. Na místě zemřel

Bodnutí hmyzem
- Alergikům zdravotníci doporučují mít s sebou autoinjektor s adrenalinem a po bodnutí si ho aplikovat.
- V méně závažných případech si lidé mohou poradit sami. Zánět po bodnutí doprovází otok, zarudnutí i bolestivost.
- Je dobré jej chladit obklady a poté si použít nějaké antihistaminikum, například Fenistil.
- Pomáhá i domácí medicína, jako je ocet nebo cibule.