Kampaň podle nich od loňska zasáhla statisíce dívek a žen. „Lucka by chtěla, abychom pokračovali v její práci. Cíl zůstává stejný: Nebuď blbá, běž na prohlídku. Neřešíme, jestli se ženy nechají očkovat, jen chceme, aby chodily na prohlídky, proto jsme vytvořili speciální kalendář až do roku 2028, který se dá stáhnout na mesicraka.cz," řekla organizátorka kampaně Barbora Antonová.

Kampaň šíří jen čtyři nadšenci, přesto má jejich práce díky příběhu Bittalové stále celorepublikový dosah. Bittalová dokonce letos na jaře získala in memoriam Cenu Olgy Havlové a cenu Gratias Tibi.

Nově chtějí organizátoři oslovit i starší generaci. „Kampaň loni oslovila mladé dívky mezi dvaceti až třiceti lety, které jsou aktivní na internetu, hlavně na facebooku. Letos se zaměřujeme i na skupinu okolo čtyřiceti či padesáti let. Ta často na preventivní prohlídky rezignuje. Proto ženám říkáme: Vezmi s sebou i maminku, babičku nebo sousedku," dodala. Kampaň potrvá ještě do 22. července. Je spojená se znamením raka ve zvěrokruhu.

Nové případy Počty nově hlášených případů rakoviny děložního čípku v Brně (novější údaje nejsou k dispozici): 

2013: 31 žen
2012: 28 žen
2011: 27 žen
2010: 29 žen
2009: 35 žen
Zdroj: reporting.uzis.cz

Příběh Bittalové se díky sociálním sítím dostal například k brněnské studentce Pavlíně Křížové. „Za poslední tři roky jsem byla na prohlídce jen jednou. Kvůli této kampani jsem se ale donutila zaregistrovat u gynekologa v Brně," popsala dívka.

Přestože preventivní prohlídky mnoho dívek ignoruje, podle primáře Josefa Chovance z Masarykova onkologického ústavu se situace obrací k lepšímu. „Počty nově hlášených případů rakoviny děložního čípku se podle našich statistik mírně snižují a navíc spoustu nádorů zachytáváme v časnějších stádiích. Tím mají i pacientky lepší vyhlídky na úplné vyléčení. Mnoho žen k nám ale ještě pořád chodí třeba až v posledním stádiu, kdy už nezabere ozařování ani chemoterapie," zhodnotil Chovanec.

Jako například Bittalová, která přišla až po třech letech od propuknutí nemoci. K doktorovi ji dohnaly až potíže jako oslabená imunita nebo krvácení mimo cyklus. „Byla zaskočená, nevěděla, proč má na prevenci chodit. Proto je potřeba zároveň ženy informovat, co to je za nemoc," upozornila Antonová.

Podle Chovance se zároveň v blízké době začnou projevovat i účinky očkování proti tomuto druhu rakoviny. „V České republice je na trhu už několik let. Stále ještě ale jeho cena sahá k několika tisícům korun," poukázal lékař. Třináctileté dívky mají vakcínu zdarma.

Přesné číslo, kolika ženám osvětová kampaň pomohla, zjistit nejde. „Dostávají se k nám jejich příběhy. Důležité ale pro nás je, když nám ženy napíšou: Byla jsem na prohlídce a jsem v pořádku," podotkla Antonová.