Ceremoniál potom proplatí ministerstvo pro místní rozvoj. Většinou přitom mrtví žijící příbuzné mají. „Téměř ve všech případech je policisté dohledají. Nemají ale povinnost pohřeb zaplatit. Proto ani nemáme oprávnění zjišťovat jejich finanční situaci," upozornila mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková. Dodala, že v letošním roce se nepodařilo najít příbuzné tří mrtvých.

Obecní pohřby v okresních městech2014 / 2015 / do 31. 10. 2016
Brno 79 / 81 / 51
Blansko 4 / 6 / 4
Břeclav 8 / 5 / 10
Hodonín 5 / 12 / 9
Vyškov 6 / 8 / údaje se nepodařilo získat
Znojmo 11 / 14 / 13

Smrt někoho blízkého vnímají lidé většinou rozporuplně. „Je to něco, co je na jednu stranu přirozené a na druhou stranu nežádoucí. V současné společnosti ale existuje hodně možností, jak toto dilema řešit, včetně možnosti se mu úplně vyhnout," naznačil psycholog Marek Čapoun.

Důvody, proč pohřeb nechat na obci, jsou většinou ekonomické. „Často se za nimi skrývá ale i přesvědčení, že když vyloučíme smrt z našich životů, nebude se nás týkat," dodal psycholog.

Pohřbívání se ale stále vyhýbá menšina pozůstalých. „Obecní pohřby jsou problém hlavně velkých měst. Mezi lidmi tam totiž panuje anonymita a navzájem se o sebe moc nestarají. V malé vesničce, kde se všichni znají, jsou lidé schopni vypravit pohřeb i někomu, kdo není jejich příbuzný. Byl jsem například svědek toho, že se o pohřeb jednoho pána postaral jeho soused," popsal majitel pohřebního ústavu v Blansku Pavel Holub.

Nejoblíbenější forma pohřbu v České republice je kremace. Popel zesnulých Brňané nejčastěji ukládají do kolumbárií. „Letos jsme pronajali už zhruba čtyři sta okének. Lidi je mají rádi, protože se nemusí starat o hrob a i tak mají popel důstojně uložený," dodal ředitel Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšu- la.

Na jižní Moravě ale stále zůstává zhruba desetina tradičních pohřbů bez spalování. „Souvisí to především s tím, že je jih Moravy víc nábožensky založený. Tradičních hrobů v Brně kopeme zhruba čtyři sta ročně," vyčíslil Šamšula.

V některých jihomoravských obcích dokonce pohřeb do země vede. Například v Miloticích na Hodonínsku. „Většinou lidi pohřbíváme do země podle katolických zvyků," zdůraznil milotický farář Pavel Kaška.