Pouze elektronické přihlášky vyžadují například Masarykova univerzita, kam se studenti mohou hlásit už několik týdnů, nebo Veterinární a farmaceutická univerzita. Podobné je to i na Mendelově univerzitě. „U nás ale některé fakulty následně vyžadují i její vytištění a zaslání," upozornila mluvčí školy Kateřina Brettschneiderová.

Jiné školy sice papírovou verzi stále přijímají, ale preferují přihlášky podané prostřednictvím internetu. „Je to výhodnější i pro uchazeče. Zaplatí za ně nižší částku," sdělila například mluvčí Vysokého učení technického Jitka Vanýsková.

Studentům většinou požadavek škol nevadí. „I pro mě je jednodušší sednout k počítači, vyplnit formulář a stiskem jednoho tlačítka jej odeslat. Na druhou stranu to ale svádí k tomu, že si své rozhodnutí tolik nepromyslím. Kdybych musel přihlášku vytisknout a jít s ní na poštu, asi bych váhal déle," myslí si například student Marek Toman.

Školy lákají studenty nejen na stávající nabídku oborů, ale i na ty nově vznikající. „Chceme otevřít obory Fyzika a management vědy a výzkumu nebo Lékařská genetika a molekulární diagnostika," sdělila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Janáčkova akademie otevře v navazujícím magisterském studiu nově Světelný design. V loňském roce otevřela nový obor Ochrana zvířat a welfare Veterinární a farmaceutická univerzita.

Možnost otevření nového oboru nevylučuje ani brněnská technika. „Zatím to neplánujeme, je ale možné, že se ještě bude konat nějaké akreditační řízení a nový obor otevřeme," upozornila Vanýsková.

Velký zájem mají uchazeči zejména o umělecké a humanitní obory či ekonomii. „Hodně se jich hlásí například na Zahradní architekturu, Nábytkové inženýrství a design nábytku, Regionální rozvoj či ekonomické obory," uvedla Brettschneiderová. Architektura a umělecké obory táhnou uchazeče i na Vysokém učení technickém. „Značný zájem byl v posledním roce i o podnikatelskou fakultu," dodala Vanýsková.

Na Janáčkově akademii múzických umění je velký zájem například o obory Zpěv, Hra na klavír, Jazzová interpretace nebo o činoherní a muzikálové herectví.

Většina uchazečů si vybírá ke studiu hlavně to, co je baví. Řada lidí si ale volí obor, o jehož absolventy je vysoká poptávka na trhu práce. „Rozhoduji se mezi učitelstvím a informatikou. Pravděpodobně si podám přihlášku na obojí, ale pokud se dostanu na informatiku, zvolím si tento obor. Zaručuje mi lepší uplatnění a také vyšší plat," tvrdí student posledního ročníku gymnázia Tomáš Malý.

Podle ředitelky brněnského úřadu práce Marie Cackové nachází nejrychleji práci absolventi informatiky. „Ti najdou práci téměř okamžitě. Z technických oborů je velký zájem například o strojaře," upozornila Cacková. Hůř jsou na tom absolventi humanitních oborů. „Z nich jsou na tom nejlépe učitelé jazyků. Problém s uplatněním mají ale například sociologové nebo absolventi žurnalistiky," vysvětlila ředitelka.

Současnou poptávku potvrzuje i Ondřej Veselý, který vystudoval informatiku. „Se sháněním práce v oboru jsem začal už při studiu, abych měl po ukončení školy nějakou praxi. Nikdy jsem ale neměl nejmenší problém. O informatiky je opravdu velký zájem a myslím si, že se to hned tak nezmění," myslí si Veselý.

Infografika. Přihlášky VŠ

KLIKNĚTE PRO ZVĚTŠENÍ

Termíny podávání přihlášek:

Masarykova univerzita

Podávání přihlášek: už začalo, do 28.2., pouze elektronicky

Nové obory: Fyzika a management vědy a výzkumu, Lékařská genetika a molekulární diagnostika

Nové kombinace oborů: Geografie se zaměřením na vzdělávání + Politologie, Geografie se zaměřením na vzdělávání + Bezpečnostní a strategická studia

Největší zájem: filozofická fakulta, fakulta sociálních studií, lékařská fakulta

Mendelova univerzita

Podávání přihlášek: od 15.12. do 11.3., elektronicky, některé fakulty vyžadují i zaslání vytištěné verze

Nové obory: žádné

Největší zájem: ekonomické obory, Zahradní architektura, Potravinářství, Agroekologie,Re­gionální rozvoj

JAMU

Podávání přihlášek:

Hudební fakulta – už začalo, do 31.12. elektronicky i papírově

Divadelní fakulta – už začalo, do 30.11. (výjimka obory Divadelní manažerství a Dramatická výchova – do 28.2.), elektronicky i papírově

Nové obory:

Hudební fakulta – žádné

Divadelní fakulta – navazující magisterský obor Světelný design

Největší zájem: Hudební manažerství, Zpěv, Hra na klavír, Jazzová interpretace, Činoherní herectví, Muzikálové herectví, Dramatická výchova

Vysoké učení technické

Podávání přihlášek: už začalo na fakultě výtvarných umění, fakultě architektury a na fakultě stavební pro obor Architektura. Pro ostatní začne v prosinci. Termín ukončení je u každé fakulty jiný; papírově i elektronicky

Nové obory – žádné

Největší zájem: umělecké obory a architektura

Univerzita obrany

Podávání přihlášek: od 1.11. do 28.2., papírové i elektronicky

Nové obory – žádné

Největší zájem: Vojenský management, Zbraně a munice, Letový provoz

Veterinární a farmaceutická univerzita

Podávání přihlášek: od 1. 12., na Farmaceutické fakulta a Fakultě veterinární hygieny a ekologie do 28.2., na Fakultě veterinárního lékařství do 15.3.

Nové obory: žádné

Největší zájem: Veterinární lékařství, Farmacie, Hygiena a technologie potravin

Pozn: termíny platí pro bakalářské nebo nenavazující magisterské studium

Zdroj: mluvčí univerzit, pracovníci studijních oddělení