VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší vína? Titul míří na Hodonínsko, Štěpán Maňák obhájil loňský úspěch

Jižní Morava – Vína z Austrálie, Itálie, Rakouska, České republiky a dalších zemí. Ty všechny porazil vinař Štěpán Maňák z Žádovic na Hodonínsku v dvacátém ročníku soutěže Top 77 vín v České republice.

6.9.2018
SDÍLEJ:

Štěpán MaňákFoto: archiv Štěpána Maňáka

Maňák vyhrál hlavní cenu Eduarda Postbiegla už loni. „Je to neskutečná pocta a musel jsem mít i trochu štěstí. Dnes jsou profesionální vinaři a jejich vína hodně vyrovnaná,“ okomentoval své umístění Maňák. Úspěch si připsal i v roce 2016, kdy získal ocenění za nejlepší kolekci bílých a červených vín.

Na paty Maňákovi v soutěži šlapala vína z vinařství Plaček, která nakonec získala cenu za nejlepší kolekci. „Maňák měl vyšší celkové hodnocení a také více přihlášených vzorků,“ zdůvodnil vítězství ředitel soutěže Dan Mádr.

Celkem letos hodnotitelé v soutěži vybírali z 603 vín od 123 vinařů. „Úroda vína byla loni špatná co do množství, kvalitativně šlo ale o dobrý ročník. Kvůli tomuto propadu nám ubylo přihlášených vín, loni na soutěži jsme měli 680 přihlášek. Počty přihlášených letos klesly ve všech soutěžích,“ vysvětlil propad Mádr.

Oceněný Maňák vybral do soutěže vína, která ještě mnoho ocenění nezískala. „Mám jich v nabídce kolem osmdesáti. Jsou rozmanitá svou chutí od suchých až po sladká. Zajímavá jsou i aromatickým profilem,“ dodal Maňák.

Kromě nejlepšího vína porotci hodnotili i vzhled lahví. Hlavní cenu v této kategorii získalo vinařství Srholec z Mikulova. „Jejich lahev měla kultivovanou vinětu s výrazným kaligrafickým prvkem v dobře zvolené barevné kombinaci,“ zdůvodnil udělení ceny předseda hodnotící komise Milan Kabát.

Ze zahraničních vín nejvyšší ocenění získalo vinařství Hope Estate z Austrálie. Při dvacetiletém výročí soutěže pořadatelé udělili také zvláštní cenu za dlouhodobou účast a trvale vynikající výsledky. Získalo ji vinařství Znovín Znojmo, které se přehlídky účastní už od jejího začátku před dvaceti lety.

Překvapením soutěže byl podle Mádra úspěch vinařství Šimberky z Nosislavi na Brněnsku. „Účastnili se poprvé a jejich vína velmi dobře uspěla,“ jmenoval zajímavost pořadatel.

Vinaři do soutěže podle Mádra nejčastěji přihlašovali odrůdy Chardonnay, Rulandské bílé, Merlot a Svatovavřinecké. „Každý vinař garantuje, že přihlášeného vína má dostatek pro prodej. V případě slámových a podobně vín musí jít o alespoň 380 lahví, u ostatních 600,“ informoval ředitel Mádr o dostupnosti vín.

Všechna oceněná vína mohou lidé okusit ve čtvrtek večer od sedmi hodin v brněnském Besedním domě. Vstupné vyjde na 590 korun na místě, v předprodeji je o sto korun levnější.

Autor: Michal Rapco

Nahravá se anketa
6.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 19 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) PIZZAŘ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: RUČNÍ MOTÁNÍ PIZZY! Praxe v oboru vítána, zdravotní průkaz podmínkou! Doprava vlastní. Pracovní doba 09:00-21:30 hodin, směny krátký/dlouhý týden. Bližší informace telefonicky v době 08:00-10:00, 14:00-18:00. Profesní životopis lze zaslat na e-mail. Restaturace Na Selské.. Pracoviště: Karel nečesal, Lahoferova, č.p. 22, 671 82 Dobšice. Informace: Karel Nečesal, +420 725 431 097. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 24 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zajištění provozu hotelové recepce, komunikace s hosty, zajištění ubytování - check in, check out. NJ nebo AJ výhodou, bližší informace o volném místě p. Gross ml., profesní životopis lze zaslat na e-mail.. Pracoviště: Morava-gross s.r.o., Horní náměstí, č.p. 258, 669 02 Znojmo 2. Informace: Jan Gross, +420 607 055 878. Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 20 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: údržba strojů a zařízení firmy,. Pracoviště: Pekárna ivanka s.r.o., Tylova, č.p. 661, 672 01 Moravský Krumlov. Informace: Radek Džubera, +420 604 110 425. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači potravinářského zboží. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: prodej pečiva. Pracoviště: Pekárna ivanka s.r.o.-prodejna, Tylova, č.p. 661, 672 01 Moravský Krumlov. Informace: Marta Džuberová, +420 737 176 164.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zámek v Moravském Krumlově. Ilustrační foto.

Opravy jižního křídla zámku v Moravském Krumlově se přiblížily

Prvňáčci. Ilustrační foto
1

Naši prvňáčci: představíme školáky ze ZŠ Mládeže 3 ve Znojmě

Astronaut Feustel vyfotil Znojmo. Z oběžné dráhy ve výšce 400 kilometrů

Znojmo – Z paluby Mezinárodní vesmírné stanice ISS, která se pohybuje na takzvané nízké oběžné dráze nad Zemí ve výšce přibližně čtyři sta kilometrů nad zemským povrchem, vyfotil Znojmo americký astronaut Andrew Feustel.

Brownfield po Frutě? Na místě vyrostou nové obchody

Jižní Morava - Rozsáhlý areál známého podniku Fruta ve Znojmě, kde se až do roku 2002 vyráběly proslulé znojemské okurky, po létech pustnutí ožívá. Na prázdné pozemky, ze kterých již před lety zmizely veškeré výrobní objekty, vyjela těžká stavební technika. Mizí tak jeden z nejznámějších brownfieldů na Moravě.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Vyrábí vlastní lanýže s whisky nebo chilli. Za čokoládu získala cukrářka medaili

Čejč - Vystudovala ekonomickou školu, přesto se živí výrobou čokoládových lanýžů a dezertů. Jitka Herůfková z Čejče na Hodonínsku se pro Deník Rovnost rozpovídala o svém sladkém povolání, se kterým jí pomáhá i rodina.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT