Zatímco běžně trvá výjezd záchranky okolo hodiny, v úterý večer zabral jeden z nich více než pět hodin. Protože pacienta odmítla přijmout Fakultní nemocnice Brno, vezli ho záchranáři až do Jihlavy. „Situace v těchto dnech vygradovala. V úterý večer byl v nemocnici opět uzavřený urgentní příjem pro pacienty s nižší úrovní postižení zdraví. V kraji se podařilo umístit jen jeden případ, čtyři ostatní putovaly mimo kraj, do nemocnic v Kroměříži či Uherském Hradišti,“ popsala mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Ve středu kvůli tomu zasedl i krizový štáb krajských záchranářů. Po jeho jednání ředitel záchranky Milan Klusák nařídil posílit denní směnu na operačním středisku. „Stejně tak jsme zřídili i speciální výjezdovou skupinu rychlé zdravotní pomoci. Jde ale o velmi drahá opatření,“ vysvětlil.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě
Vědci si na Antarktidě užívají teplého počasí. Zkoumají mechy či tající ledovce

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus se proti stížnostem záchranky ohradil. Na novém systému umisťování pacientů se podle něj nemocnice se zástupci kraje dohodli už před třemi týdny, a to kvůli výraznému nedostatku interních lůžek. „Týká se jen pacientů, kteří nejsou v ohrožení života a přijíždějí k nám jen s malými obtížemi. Lékaři je diagnostikují a ošetří. Až poté je převezou do jiných nemocnic, pokud my máme plnou kapacitu,“ oponoval.

Podle mluvčí brněnské svatoanenské nemocnice Petry Veselé je nový systém přínos hlavně pro pacienty. „Má zajistit, aby měli péči, kterou potřebují. Pro nás jde o stejnou komplikaci jako pro záchranáře,“ vysvětlila Veselá s tím, že i přes kapacitní problémy přesunu pacienta do jiné nemocnice zatím nevyužili.

Podle prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára novinka výrazně zkomplikuje dojíždění příbuzných za nemocnými. „Převážet pacienty po městě nebo okrese ještě jde, přemisťovat je po kraji nebo i mimo kraj je ale nepřijatelné. Radíme nyní pacientům, aby si nechali vytvořit prohlášení, že je bez souhlasu příbuzných z místní nemocnice nesmí převézt,“ nastínil.

Nejsilnější a nejrychlejší sériový motocykl světa Ninja H2R.
Na Motosalon přijede ultrasilný Ninja, nejrychlejší sériová motorka na světě