Kontroloři se na prodej alkoholu mladistvým zaměřují už delší dobu. „V Jihomoravském a Zlínském kraji jsme zkontrolovali zhruba třicet prodejců v obchodech i stáncích. Asi sedmdesát procent z nich alkohol nezletilému prodalo,“ uvedl ředitel České obchodní inspekce pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček.

Nově využila inspekce ke kontrolám nezletilého figuranta. Tuto pravomoc má od června letošního roku. „V pátek dopoledne přišel muž v obleku a kožené bundě, vypadal tak na dvacet, takže jsme mu alkohol prodali,“ popsala jedna ze stánkařek, která nechtěla být jmenována. Zdůraznila, že teď už si dávají s kolegy pozor a kontrolují všechny mladé lidi.

Vánoční trhy na brněnských náměstích.
Bezpečí lidí na vánočních trzích stráží stovky policistů. Se psy i samopaly

Figurantovi bylo sedmnáct let. „Nezletilí alkohol samozřejmě dostat nemají, ale v dnešní době stánkaři těžko otipují, kolik je dívce nebo chlapci let, pokud je nenechají legitimovat,“ měla pochopení důchodkyně Eva Daňhová, která trhy navštívila ve středu dopoledne.

Mladé se snaží důsledně kontrolovat například Ondřej Kristek, u kterého inspektoři zatím nebyli. „Pokud zákazník vypadá mladě, tak chceme vidět doklad. Někdy se jim omlouvám, že je mi to hloupé až trapné,“ vysvětlil.

Prodejcům, kteří nezletilým alkohol prodali, hrozí desetitisícové pokuty. „Zahájili jsme s nimi správní řízení, v němž vyhodnocujeme společenskou nebezpečnost jednotlivých případů,“ uvedl Havlíček. Někteří prodali mladistvým alkohol i poté, co zkontrolovali jejich občanský průkaz. 

Výtvarnice Vendula Chalánková, která navrhla motivy brněnských vánočních hrnků.
Vánoční atmosféru jsem na hrnku nechtěla, říká výtvarnice Chalánková