Mezi největší novinky tohoto ročníku patří zpřístupnění baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí. „Otevřená bude nejen celá bazilika, ale i dvě kaple a nedaleký konvent a všechny tři klášterní zahrady. Dvě z nich jsou běžně nedostupné," zdůraznil farář baziliky na Starém Brně Vít Marciniec.

Jedno z největších lákadel je vzácný obraz Panny Marie Svatotomské, známý taky jako Palladium města Brna.

Po roční pauze se mohou zájemci podívat i do nově zrekonstruovaného kostela svatého Jakuba. V nové expozici čeká na návštěvníky jedinečný exponát. „Ze svatojakubské knihovny si jen pro Noc kostelů vypůjčíme vzácný středověký rukopis. Opatřený bude i originálním řetězem. Už ve středověku se totiž kradlo, proto lidé už tehdy vzácné rukopisy zabezpečovali řetězem," vysvětlil farář svatojakubského kostela Václav Slouk.

Vybraná lákadla
• Poprvé bude přístupná bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí.
• Ochutnávka mešního vína před katedrálou svatého Petra a Pavla.
• Černovice vzpomenou na kostel svatého Floriana zbouraný v roce 1960. Jeho půdorys vyskládají ze zapálených svící.

Po roce otevře taky jediný řeckokatolický svatostánek v Brně, kostel svatého Josefa v Josefské ulici. „Přístupná však bude jen hlavní loď. V bočních chodbách totiž stále pokračuje rekonstrukce započatá v roce 2010," vysvětlil tamní farář Sergij Matskula.

Úplný nováček je letos kaple svatého Richarda Pampuri v Nemocnici Milosrdných bratří. „Otevřená však bude jen do pěti hodin odpoledne, aby návštěvy nenarušily provoz nemocnice. Hned v šest hodin ale začíná program v nedalekém kostele svatého Leopolda," poznamenal Vít Pospíchal ze sekretariátu konventu.

Modlitebny se nesnaží jen představit návštěvníkům v netradičním čase, ale taky se věnovat historii. Některé chrámy proto připomínají letošní výročí sedmi set let od narození Karla IV. V kostele svatého Tomáše na Moravském náměstí připomene lucemburský rod program pro děti věnovaný markraběti Joštovi.

Prohlídku si mohou lidé stejně jako v předchozích letech naplánovat na webu akce. Loni si tuto možnost vyzkoušela Klára Matulová. „Akcí i kostelů je zkrátka moc a vyznat se v nich je problém. Díky aplikaci vím, které se třeba časově překrývají a které musím vynechat," řekla.