Bývalý lidovecký jihomoravský hejtman Stanislav Juránek věří, že ministři z jižní Moravy na svůj kraj nezapomenou. „V programovém prohlášení jsem se bohužel dočetl, že vláda bude dávat přednost rozpočtu státnímu a centralizovaným věcem na rozdíl od pomoci obcím a krajům. Doufám, že se to neprojeví v konkrétních zákonech,“ řekl.

Ještě skeptičtější je k novému kabinetu podporovanému KSČM Moravské zemské hnutí. „Je to ostudné, poprvé po třiceti letech se k moci dostávají komunisté, kteří Moravě samosprávu vzali. Nevěříme, že tato vláda pro Moravu a Slezsko něco dobrého udělá,“ prohlásil předseda hnutí Ondřej Hýsek.

Taťána Malá (ANO): „Koho budu volit ve druhém kole si nechám pro sebe. Myslím si, že voliči nepotřebují radu jak mají volit, proto si to opravdu nechám pro sebe."
V Praze Malou odmítli. Ve spolupráci nevidíme problém, hájí ji kolegové v kraji

Na jižní Moravě se přitom narodili šéfové dvou resortů, a to financí Alena Schillerová a školství Robert Plaga. Šéf zemědělství Miroslav Toman pracoval ve společnosti Agrotec Hustopeče na Břeclavsku a ministr dopravy Dan Ťok vyrůstal ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Právě jeho resort chystá v tomto volebním období pro kraj řadu důležitých staveb. Jde o dokončení modernizace dálnice D1 z Prahy do Brna, obchvatu Znojma či Lechovic. „U dálnice D55 o pokračování přípravy v rozsahu všech úseků, včetně navazujícího obchvatu Břeclavi na I/55,“ uvedla mluvčí Ťokova ministerstva Lenka Rezková.

Podle politologa Kopečka tak má předseda vlády i určitou výhodu. „Bude-li některý ministr považovaný za nevýkonného, tak ho může premiér snadno odvolat, aniž se musí ohlížet na význam regionální organizace,“ upozornil Kopeček. Připomněl krátké působení jihomoravské předsedkyně ANO Taťány Malé ve vedení ministerstva spravedlnosti.

Ilustrační foto.
Klid v Brně nepřeje podnikům, na tržbách se projevuje odchod studentů

Právě šéf hnutí a premiér Andrej Babiš je také zakladatel koncernu Agrofert, který působí po celé České republice, včetně jižní Moravy. Jeho součástí jsou například pekárny Penam, zmiňovaný Agrotec či na Znojemsku Agro Jevišovice.