Stavba přehrady u Čučic budí emocí stále více. „Do dnešního dne má petice přes dvanáct tisíc podpisů," upřesnil starosta nedalekých Oslavan Vít Ardolf.

Podepsat petici mohou lidé do konce září. Poté ji Aldorf předá k projednání vládě. Místní protestují také formou výstavy. „Od tohoto týdne lidé v knihovně v Oslavanech uvidí výstavu obrazů o údolí řeky Oslavy," potvrdil starosta.

Kompletní téma o stavbách přehrad si přečtěte ve čtvrtečním tištěném Deníku Rovnost

Podle něj se lidé bojí zejména o stav životního prostředí v oblasti. „Vybudování přehrady by zlikvidovalo jeden z nejunikátnějších biotopů na jihozápadní Moravě," zdůraznil.

Ani zástupci ministerstva životního prostředí nevidí ve stavbě nádrží nejlepší řešení. „Jsme naklonění spíše vytvoření přírodě bližších opatření oproti výstavbě velkých vodních ploch," informovala mluvčí instituce Petra Roubíčková.

Zda je lokalita Čučice vůbec vhodná pro stavbu přehrady, rozhodne až ekonomicko-technická studie. Hotová bude do konce července.

Nová přehrada měla vzniknout i mezi místní částí Vyškova Hamiltony a Rychtářovem. Lidé mluvili o tom, že vodohospodáři už připravují studii proveditelnosti. Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař to vyvrátil. „Studie lokality jsme neprováděli ani neprovádíme. Vodní dílo je sice zahrnuté v Generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod, nebylo ale mezi zkoumanými," sdělil.

Zejména obyvatelé Hamilton si tak podle předsedy hamiltonského osadního výboru Iva Chomouckého oddychnou. „Ačkoliv měl být v názvu díla Rychtářov, lidé žijící pod hrází mají vždy větší obavy než ti nahoře na kopci," poukázal.

Rodnou ves mi zaplavila voda

Zdeňka Zemánková.Zdroj: DENÍK/Růžena Machálková

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Své dětství a mládí prožila Zdeňka Zemánková v Mušově. Pak ale musela pryč. „Koncem sedmdesátých let však obec, kde jsem se narodila, zatopila voda kvůli výstavbě nádrží Nové mlýny," povídá.

Jak vzpomínáte na stavbu vodního díla Nové mlýny?
Mluvilo se o tom poměrně dlouho. Pak padlo konečné rozhodnutí a v roce 1974 už pro obyvatele Mušova začali stavit rodinné domky v Pasohlávkách. Usadila se tam i má rodina. O rok později už byla oblast úplně vysídlená a začala stavba nádrží. Voda nakonec zatopila celý Mušov.

Byli místní naštvaní?
Lidé se zpočátku samozřejmě bránili a oznámení doprovázely bouřlivé diskuze. Časem už ale protesty nebyly nic platné. A až teď mi v plné míře dochází, že se nemáme kam vrátit. Dětem či vnoučatům už nemůžeme ukázat, kde jsme vyrůstali.

Jak si pamatujete Mušov předtím, než ho zatopili?
Byla to malebná vesnička, kde jsme měli k dispozici snad úplně všechno. Nechyběla knihovna, kostel, fara, škola, pošta, ani kinosál nebo hospoda. V okolí se rozkládaly nádherné Lužní lesy. Co se týče mezilidských vztahů, mezi místními je dodnes silné pouto. Spojuje nás to, že jsme všichni ztratili rodnou ves. Každých deset let se s bývalými sousedy setkáváme.

Myslíte, že se Nové mlýny osvědčily jako prevence proti záplavám?
Určitě ano. Přehrada svůj účel podle mě splnila hlavně v době povodní v roce 1997. Ve vodní nádrži snížili vodohospodáři hladinu a vodu tím zadrželi. Novomlýnské nádrže tak uchránily od záplav spoustu obcí, které jsou níže podél toku Dyje.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ