Každé léto se Veronika Nešporová z Břeclavi těší, jak si na zahradě utrhne čerstvé rajče. Hlavně kvůli chuti, kterou u plodů v obchodech postrádá. „Málokdy narazím na takové, které aspoň zčásti připomíná doma vypěstované. Je to škoda a zbytečnost, že je k nám vozí až ze Španělska a jiných zemí,“ povzdechla si.

A není jediná. Právě na opakované volání lidí po kvalitní chuti zareagovalo několik místních farmářů. Založili novou organizaci Čerstvě utrženo zaměřenou na pěstování rajčat ve sklenících.

Jeden takový vzniká na poli mezi Hustopečemi a Velkými Němčicemi na Břeclavsku. Jak už před časem Deník Rovnost informoval, výjimečný bude mimo jiné i tím, že místo slunce jej bude vytápět bioplynová stanice potrubím a rostliny budou opylovat čmeláci.

Dalšími členy začínající organizace, pod kterou největší skleník v České republice spadá, je také farma ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku, dále v Mutěnicích na Hodonínsku a ve Smržicích na Olomoucku. „Hlavní impulz pro vytvoření společenství nezávislých pěstitelů byla touha vrátit na pulty našich prodejen místní ovoce a zeleninu s opravdovou chutí a čerstvostí,“ uvedla Monika Zábojníková, která má v organizaci na starosti marketing a komunikaci.

Zatím se zaměřili především na pěstování cherry rajčat. Již brzy je mají zasadit právě ve zmiňovaných Velkých Němčicích. „Přesný termín ještě nemáme, ale předpokládáme, že se naše první produkty objeví v regálech řetězců na přelomu roku,“ odhadla mluvčí Zábojníková.

Dodávky čerstvé zeleniny chtějí zajistit celoročně. „Společně budeme podle zájmu zákazníků plánovat, co dál pěstovat. Přestože má Česká republika vynikající klimatické podmínky pro pěstování ovoce a zeleniny, jsme na posledním místě v produkci ovoce a zeleniny na obyvatele ze všech států Evropské unie,“ upozornil člen představenstva organizace Čerstvě utrženo Jiří Stodůlka.

Nabídkou českých potravin chtějí podpořit i českou ekonomiku. „Dnešní zákazníci mají více znalostí a jsou náročnější. Stále více lidí bude preferovat při svých nákupech potraviny, které jsou čerstvé, chutné, kvalitní a pochází z blízkosti jejich bydliště,“ věří Zábojníková.