VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obléhání Brna švédským vojskem: markytánky bránily divákům v připletení do bitvy

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Městem burácí ohlušující rány. Z děl i mušket stoupá dým, který halí kopec, na němž stojí brněnský hrad Špilberk. Všude pobíhají vojáci, mezi nimi se proplétají markýtánky všeho věku usměrňující zvědavé diváky. Ti v sobotu odpoledne nadšeně sledují letošní historickou rekonstrukci bitvy o Brno.

18.8.2018
SDÍLEJ:

Historická bitva u brněnského hradu Špilberk.Foto: Deník / Attila Racek

Švédští útočníci na hrad táhnout od Husovy ulice, brzy je jich plný kopec. „Letos máme rekordní účast 240 lidí, z toho asi 193 bojujících. Máme tady i markytánky, které se o vojáky starají, a tentokrát mají velký úkol - zabránit divákům, aby se připletli do bitvy, protože nemáme žádné vyhrazené bojiště,“ říká za organizátory Marek Rotschein.

Žádné konkrétní vojenské události se tentokrát při rekonstrukci nedrží. „Soustředíme se obecně na střet švédského a brněnského vojska,“ dodává.

Jako každý rok, i letos vojenské řeži mezi Švédy a Brňany přihlíží Helena Hájková se svými dvěma syny a celou rodinou. „Rok od roku je bitva lepší, pamatuji si, že zhruba před deseti lety byla vojáků jen třetina. Pokaždé se navíc snaží, aby byla jiná, loni třeba byli na koních. Synům se líbí, jen s mladším, dvouletým, musím odcházet kvůli hlasitým ránám. Ale loni mu nevadily, tak příští rok to bude zase jiné,“ popisuje.



Útočící vojska se k hradu nebezpečně přibližují. „Tady sedět nemůžeš, půjdou tudy vojáci. Utíkej k rodičům!“ protne vzduch plný výstřelů hlas jedné z markytánek. Napomíná chlapce sedícího příliš blízko trávníku, kam se za okamžik vojáci přesouvají.

V uniformě polských lisovčíků se oblaky dýmu na bojišti prodírá i Brňan Vít Odstrčil, který se vojenské historii a bitvám věnuje už pětadvacet let. „Vedl jsem děti na táborech a stejně jsem začal vést i dospělé. Vojenská historie je náš koníček, takže přes ni jsem se k bitvám dostal. Je to pro mě odtržení od běžného života, takový druhý alternativní život,“ usmívá se.



Tréninky na bitvy podle něj nejsou nutné. „Na bitvách za třicetileté války se podílí dva typy lidí. Šermíři, kteří mají vlastní vystoupení a na to trénují. Lidi, kteří jezdí pouze na bitvy, je cvičit nemusí. Jsou většinou podobné, takže když si ji člověk jednou nacvičí, zapamatuje si to. Cvičíme jen nováčky, kteří k nám přijdou,“ vysvětluje dál Odstrčil.

Švédská armáda se probíjí až k hradbám Špilberka. Diváci tají dech, nepřátelé hradby neúnavně ostřelují děly. Když se příblíží téměř na dosah, začínají znít zvony. Bitva končí. Ani letos, při jejím pětadvacátém ročníku, Brno Švédové nedobývají.

Autor: Pavla Hloušková

18.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 19 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) PIZZAŘ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: RUČNÍ MOTÁNÍ PIZZY! Praxe v oboru vítána, zdravotní průkaz podmínkou! Doprava vlastní. Pracovní doba 09:00-21:30 hodin, směny krátký/dlouhý týden. Bližší informace telefonicky v době 08:00-10:00, 14:00-18:00. Profesní životopis lze zaslat na e-mail. Restaturace Na Selské.. Pracoviště: Karel nečesal, Lahoferova, č.p. 22, 671 82 Dobšice. Informace: Karel Nečesal, +420 725 431 097. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 24 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zajištění provozu hotelové recepce, komunikace s hosty, zajištění ubytování - check in, check out. NJ nebo AJ výhodou, bližší informace o volném místě p. Gross ml., profesní životopis lze zaslat na e-mail.. Pracoviště: Morava-gross s.r.o., Horní náměstí, č.p. 258, 669 02 Znojmo 2. Informace: Jan Gross, +420 607 055 878. Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 20 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: údržba strojů a zařízení firmy,. Pracoviště: Pekárna ivanka s.r.o., Tylova, č.p. 661, 672 01 Moravský Krumlov. Informace: Radek Džubera, +420 604 110 425. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači potravinářského zboží. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: prodej pečiva. Pracoviště: Pekárna ivanka s.r.o.-prodejna, Tylova, č.p. 661, 672 01 Moravský Krumlov. Informace: Marta Džuberová, +420 737 176 164.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zámek v Moravském Krumlově. Ilustrační foto.

Opravy jižního křídla zámku v Moravském Krumlově se přiblížily

Prvňáčci. Ilustrační foto
1

Naši prvňáčci: představíme školáky ze ZŠ Mládeže 3 ve Znojmě

Astronaut Feustel vyfotil Znojmo. Z oběžné dráhy ve výšce 400 kilometrů

Znojmo – Z paluby Mezinárodní vesmírné stanice ISS, která se pohybuje na takzvané nízké oběžné dráze nad Zemí ve výšce přibližně čtyři sta kilometrů nad zemským povrchem, vyfotil Znojmo americký astronaut Andrew Feustel.

Brownfield po Frutě? Na místě vyrostou nové obchody

Jižní Morava - Rozsáhlý areál známého podniku Fruta ve Znojmě, kde se až do roku 2002 vyráběly proslulé znojemské okurky, po létech pustnutí ožívá. Na prázdné pozemky, ze kterých již před lety zmizely veškeré výrobní objekty, vyjela těžká stavební technika. Mizí tak jeden z nejznámějších brownfieldů na Moravě.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Vyrábí vlastní lanýže s whisky nebo chilli. Za čokoládu získala cukrářka medaili

Čejč - Vystudovala ekonomickou školu, přesto se živí výrobou čokoládových lanýžů a dezertů. Jitka Herůfková z Čejče na Hodonínsku se pro Deník Rovnost rozpovídala o svém sladkém povolání, se kterým jí pomáhá i rodina.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT