Tuřanské letiště působí v pondělí dopoledne ospale. Všude panuje klid. Dva policisté spolu klábosí, paní na informacích si dopřává svačinu. „Soukromý let z Paříže? Počkejte, podívám se. Ano, něco má každou chvíli přistát," odvětí nevzrušeně na otázku, kdy do Brna dorazí speciál, který veze z Francie dvojnásobnou finalistku letošního French Open Lucii Šafářovou.

Nic nenasvědčuje tomu že se do rodného města vrací tenistka, která si podmanila Paříž. Ve dvouhře prohrála až ve finále s Američankou Serenou Williamsovou a ve čtyřhře dokráčela s parťačkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou až k poháru pro vítězky.

Rozhovor s Lucií Šafářovou si přečtěte v úterním Deníku Rovnost

Najednou do prázdné příletové haly nakráčí pracovník letiště s vozíkem naloženým tenisovými batohy. Předzvěst, že jsme na letišti správně. Hned za ním se ze dveří vynoří usměvavá rodinka – hvězda posledních dní Lucie, otec Milan a matka Jana. „Něčím podobným jsem letěl poprvé. Bylo to rychlé a pohodlné. Žádné prostoje s odbavováním a s jinými věcmi," pochvaluje si komfortní návrat Milan Šafář a naráží na fakt, že soukromým letadlem letěl poprvé v životě. Pro Šafářovi ho zařídil sportovní manažer a šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek.

Česká tenisová dvojka za Petrou Kvitovou se na požádání chlubí dvěma cennými trofejemi – pohárem z deblu a talířem za druhé místo ze singlu. Ochotně s pařížskými úlovky pózuje a nedává na sobě ani znát velkou únavu. „Ale jsem už docela mrtvá. Poslední dny jsem toho opravdu moc nenaspala. V neděli večer jsme ještě slavili společně s rodiči," přibližuje aktuálně sedmá hráčka světa, která za patnáct dní odehrála na kurtech Rolanda Garrose třináct utkání.

„Už se těším, až se dospím. Teď však musím ještě na tiskovou konferenci do Prostějova," dodává.

Matka úspěšné hráčky Jana se ještě vrací k atmosféře finálových utkání, jichž byla v sobotu a v neděli svědkem. „Bylo to krásné. Po celou dobu jsem měla husí kůži. Když v sobotu fandila většina diváků Lucce, byl to krásný pocit. Jsem na svoji dceru samozřejmě moc pyšná, kdo by nebyl?" popisuje své pocity zaměstnankyně stavební firmy.

„Její první triumf v Austrálii jsem naživo neviděla, tak jsem ráda, že jsem to zvládla teď. Snad se někdy dočkáme i titulu ze singlu. Ale už teď má Lucka splněno, jde o neskutečný úspěch," pokračuje sympatická blondýna.

Rodina vyřeší i problém nasoukat všechna zavazadla do připraveného BMW. „Auto se zdá velké, ale kufr to má malý," posteskne si Milan Šafář a překvapivě neusedá za volant. Řídí totiž dcera, pařížská královna.